Pre hostesku

Myš Shrew alebo Shrew

Dieťa je najmenší druh tohto zvieraťa zo severnej časti Ameriky. Vedecká definícia dostala na počesť doktora-prírodovedca, Američana Phil Khoy, ktorý ho objavil. Habitat - Kanada, USA. Miluje listnaté, ihličnaté lesy, ale môže žiť v otvorených oblastiach.

Veľkosť dospelého jedinca je iba 5 cm a 2 cm.z nich chvost. Hmotnosť zvieraťa nie je väčšia ako 2,5 gramu. Farba je hnedá, so sivým alebo červeným odtieňom. Bruško je ľahké a v zime je celý kožich odľahčený.

Aktívne po celý deň a celoročne. Jedzte bezstavovce, červy, hmyz. Nepriatelia šejka v ich prirodzenom prostredí - dravé vtáky, mačky, plazy.

Začne sa množiť na začiatku letnej sezóny. Doba dozrievania ovocia - 18 dní. Vo vrhu 3-8 detí. Narodenia v roku sám.

Skrutka s plochou hlavou

Hnedé zviera je ľahko identifikovateľné špeciálnou farbou kožušiny, ktorá sa mení z tmavej farby chrbta na sivobielu farbu na bruchu so stredným svetlým odtieňom na bokoch. Okrem toho, tento druh má skôr našuchorený chvost.

Lokalita z lesov Ural na pobreží Tichého oceánu. Tundra, tajga, hory - to všetko je jeho územie. Najviac zo všetkého miluje miesta tajgy s tmavými ihličnatými výsadbami. Zvyčajná diéta pre šejka. Letný chov, vo vrhu 8-10 detí.

Maličký šejk

Z stavovcov obývajúcich územie Ruska - tento typ šejk je najmenší. Lokalita od Škandinávie po Sachalin. Preferuje tundra, les-tundra, pribolotnuyu území, step, polopúštna. Uvedené v Červenej knihe Murmanskej oblasti. Pre výber osídlenia je rozhodujúce množstvo potravy počas celého roka (hmyz, larvy, pavúky). Faktom je, že drobný šejk má extrémne rýchly metabolizmus. Jedla až 80-krát denne a za dve hodiny zomrie bez jedla.

Dĺžka zvieraťa 5 cm, polovica, a ešte viac je chvost. Hmotnosť - 3-4 gr. Hlava je široká. Farba vlny od hnedej až hnedej, na bruchu nutne svetlo, sivá. Na chvoste je tiež vlna, tmavá na základni a osvetlenie smerom k špičke. Plemená 1-2 krát do roka, s 4-8 mláďat na plod.

vzhľad

Zručnosť rodu zahŕňa asi 130 druhov, ktoré sa navzájom líšia nielen v ich prirodzenom prostredí, ale aj vo veľkosti. Jedná sa o malé zvieratá, ktorých charakteristické rysy sú dlhý chvost a predĺžená papuľa.

Veľkosť tela sa môže pohybovať od 5 do 10 cm, v závislosti od druhu. Chvost - od 3,5 do 7,5 cm Hmotnosť - od 2,5 do 15 gramov.

Celé telo je pokryté jemnými tmavými vlasmi, vo väčšine druhov - hnedasto sivými. Bruško je svetlo. Ocas má povlak vo forme hrubých krátkych vlasov.

Vrcholy zubov mať hnedasto červená farba - vďaka tomu dostala zviera svoje meno. Čím je však staršia, tým silnejšie sú zuby v nej vymazané a táto farba môže postupne zmiznúť. Zubná niť: rezáky 3/2, tesáky 1/0, premoláre 3/1, základné 3/3.

Uši sú malé, takmer nevyčnievajú nad povrch srsti. Oči sú čierne, ale vzhľadom na prevažne podzemný životný štýl je zrak chudobný a zle vyvinutý.

V dôsledku toho zviera hľadá potravu pomocou silného čuchu alebo echolokácie.

Shrews - jeden z najstarších vetvy cicavcov a ich zuby majú jasné rozdelenie na špičáky, rezáky, pôvodné.

Zvieracie výtlačky sú plytké, malé, zvyčajne usporiadané v pároch. Keď na snehu nie je žiadna tvrdá kôra, ostáva zreteľne viditeľný odtlačok chvosta.

Distribúcia a rozmnožovanie

Shrews sú bežné v mnohých krajinách. Najčastejšie sa vyskytujú v Severnej Amerike, severnej Ázii a Európe.

Je to najbežnejší typ šejka, ktorý môže žiť v akýchkoľvek podmienkach - lesoch, lesoch, tundre, niekedy aj v záplavových oblastiach stepných riek a lúk. Neusadzuje sa na mokradiach.

V Rusku je asi 15 druhov, ktoré sa od seba ťažko odlišujú. Hlavnými znakmi sú tu detaily štruktúry tela a genitálií.

Žijú všade, začínajúc od Moskvy a končia Primorskym územím a Sachalinom.

V zóne tajgy je normálny počet zvierat v rozsahu 200-600 jedincov na hektár, v podmienkach tundry - 3-5 krát menej.

Priemerná životnosť šnúry je 1-1,5 roka. Začne sa množiť v druhom roku, bezprostredne po skončení zimného obdobia.

Vytvára hniezda vo forme guľôčky rastlinných stoniek, ktorá sa nachádza pod pňov a koreňov stromov. Tehotenstvo trvá v priemere 20 dní.

Mladí jedinci opustia hniezdo 20. deň po narodení. Počas sezóny opúšťa šejk 3 vrhy a v prvom je 8-10 mláďat av druhom iba 3-4. Druhý vrh sa objaví potom, čo dospelí jedinci opustia hniezdo z prvého.

Spôsob života

dračica aktívne počas celého rokaa vydržia zimu bez hibernácie. Počas dňa trávia veľa aktivít za súmraku av noci.

Hoci zviera vstupuje rod šiat, nezávisle nevytvára diery, ale využíva hotové bludiská podzemných zvierat, krtkov, prirodzených trhlín a poklesov v zemi.

Môžu šliapať priechody pod lesom a v hrubom snehu (priemer priechodu 2 cm).

V zime prakticky nevychádzajú zo snehu, ale ak nie je možné vykopať larvy hmyzu zo zamrznutej pôdy, pohybujú sa po povrchu pri hľadaní semien rastlín.

Šnúrka má veľmi vysokú rýchlosť metabolizmu - konzumuje až 150% svojej telesnej hmotnosti, 15 gramov krmiva pre zvieratá alebo 20 gramov rýb denne.

Frekvencia jedenia závisí od veľkosti - čím menšie zviera, tým častejšie budete jesť. Napríklad, maličký šejk by mal jesť jedlo 78 krát denne!

Počas zimnej sezóny sa zvyšuje objem semien a rastlinných potravín v strave. Existujú prípady skladovania v tomto čase z dážďoviek.

Aj pre úspešné zimovanie sú vrodené ochranné procesy - v jesennom období dochádza k výraznému poklesu telesnej hmotnosti a objemu, ktorý zahŕňa všetky vnútorné orgány vrátane mozgu.

Na jar, pred začiatkom obdobia rozmnožovania, sa telo vráti do svojej normálnej veľkosti.

Pozrite si nižšie: nakrúcajte fotografie

Prínos a škoda

Shrews sú prevažne hmyzožravé zvieratá, a preto zvyčajne nepoškodzujú poľnohospodárske vykládky.

Môžu však v zime brodiť v domoch, stodolách, prístreškoch hľadať potravu, ako je rastlina (semená), ako larvy spiaceho hmyzu.

Súčasne, vďaka neustálemu vyhľadávaniu potravy, zviera ničí obrovské množstvo hmyzích škodcov, vrátane zimovcov vo vrhu av hornej vrstve pôdy.

jeho základná strava Skladajú sa z červov, lariev, pavúkov, drevín, vrátane takých škodcov, ako sú slimáci, khruschi, medvede, chrobáky, nosatce, húsenice a lopatky.

V prípade silného hladu útočia na pozemné chrobáky alebo malé myši.

záver

dračica - Toto sú malé zvieratá z rodiny šún. Sú bežné v mnohých častiach sveta, žijú takmer na celom území Ruska. Nevytvárajú vlastné ťahy pomocou hotových podzemných chodieb iných zvierat.

Živia sa hmyzom a ich larvami ako prinášajú veľké výhody domov a farmy. Úroda môže byť ovplyvnená len v prípade vážneho nedostatku krmiva.

Zostavte rovnodennosť

Tento druh má špecifické rozdiely oproti ostatným zástupcom šejka:

  • Jednotná v celom tele tmavá farba.
  • Piaty zub na hornej čeľusti, výrazný.

Oblasť osídlenia od škandinávskeho polostrova až po pobrežie Tichého oceánu. Jediný zástupca, ktorý žije v Bielorusku. Preferuje údolia rieky.

Veľkosť - od 6 do 9 cm, z ktorých polovica je chvost. Hmotnosť - 6,5 g. Potraviny všetky rovnaké hmyz a larvy. V zime semená listnatých a smrekových kužeľov. Životnosť - do 18 mesiacov. Vynásobí sa od mája. Môžu priniesť dva potomstvo ročne, v každej 2-10 detí.

Malý šejk

U tohto druhu je chvost až 70% celkovej dĺžky. Žije v európskej časti av Rusku (na Sibírskom juhu). Veľkosť - 4-6 cm a hmotnosť do 5 gr. Papuľa má veľmi predĺženú proboscis. Spolu s celkovou dĺžkou kmeňa a chvosta je to presne podľa týchto znakov, že sa dá odlíšiť od drobného šatu. Srsť hnedá alebo červenkastá, svetlo na bruchu. V zime vlna stmavne.

Zviera uprednostňuje surové lesné pásy, ale nie je zvlášť tienisté. Otvorený priestor so sušenou trávou nemá rád. Činnosť pokračuje po celý deň. Živí sa zvyčajnou dávkou. Počas leta je schopný priniesť 2 vrhy 4-12 mláďat.

Priemerný priemer

Prepojenie medzi malým druhom a obyčajným druhom, ak vezmeme do úvahy veľkosť. Je distribuovaná z východnej Európy do lesov Ďalekého východu, mongolského a kórejského územia. Jediný druh, ktorý sa nachádza v akýchkoľvek oblastiach - od riečnych niv až po pohorie tundry.

Najväčšia rodina šejkov. Až 75 mm dlhé, z ktorých 35-50 mm chvost. Hmotnosť do 7,5 gramu. Farbenie od červenej po hnedastú. Bruško dôsledne svetlý odtieň. Jedlo pre pavúky, chrobáky, červy, larvy, atď. Ak dôjde k zlyhaniu plodín, potom sa masívne zabije hlad. Vyrába sa v teplej sezóne. Na jednom mačiatku 2-11 detí.

Obrie šejk

Najväčší predstaviteľ úžasného zvieraťa. Žije v obmedzenej oblasti, v určitej oblasti Primorye. teda je uvedená v ruskej Červenej knihe. Predpokladá sa, že ide o vzácne zviera, ktorého počet neustále klesá.

Veľkosť 7-10 cm, z toho tri štvrtiny je chvost. Hnedá kožušina so sivým odtieňom. Papuľa má fúzy dlhé 3 cm. Chuť obrie odrody vhodné k závisti. V deň, ona jej jedlo, ktoré sa rovná hmotnosti na jej váhu. Základom diéty je dážďovka. Asi 5% pochádza z iných potravín: žaby, vegetácie, plazy.

Ak chcete získať jedlo, môžete kopať do povrchu zeme. Životnosť do 18 mesiacov. Jeden vrh za rok, ale žiadne údaje o počte teliat.

Biologický portrét

Shrew, okrem vonkajšej podobnosti s myšami, s nimi nemá nič spoločné. Telo zvieraťa dosahuje dĺžku 9 cm, chvost - 6 cm, pokrytý vlasmi, farbu od tmavohnedej na zadnej strane až po sivú - na bruchu. Papuľa je podlhovastá, podobá sa sliznici, oči sú malé, prakticky slepé, uši sú prakticky neviditeľné (skryté v kožušine), chvost je hrubší ako u myší, pokrytý krátkou a hustou srsťou, väčšinou dlhšou ako telo. Ak hovoríme o tom, koľko váha váha, potom je to len do 15 gramov. Jej nohy sú tenké, päťprsté.

Vedci zistili, v prírode takmer 260 druhov šejkov. Okolo 20 žije na území Ruskej federácie.

  • Shrew je malé zviera, dĺžka lýtka u dospelých dosahuje 7 cm, chvost je až 8 cm, ale hovoria, že je to hnedá farba zubov, ale čím staršie zviera sa stáva, tým jasnejšie sa stávajú. Ona je tiež známa ako lesníčka.
  • Cherský šejk je najmenším predstaviteľom šejka.
  • Dlho sledovaná biela kôra je jedným z veľkých zvierat, ktoré sa tiež nazýva domový šejk, pretože sa usadzuje v tesnej blízkosti ľudí - v stodoloch, domoch, skladoch a zároveň spôsobuje škody na plodinách na poliach.
  • Vodný skúter je pomerne veľké zviera (hmotnosť 15 g), pláva dokonale, žije na pobreží nádrží so sladkou vodou. Týka sa jedovatých zvierat pre paralyzujúcu látku obsiahnutú v slinách. Môže zaútočiť na svoj vlastný druh, hlodavce a dokonca aj na krtkov, vyháňať zo svojho obydlia a obsadzovať ho pre stavbu hniezd.

Zaujímavý fakt! V jesennom období sa telo šejk redukuje na bezpečnú zimu a na jar, aby sa umožnilo rozmnožovanie, vracia sa do svojej pôvodnej veľkosti.

Ako plemeno a koľko šejk žije

Po vybudovaní hniezda vo forme gule, z listov a stoniek rastlín, v jednom z vlastných alebo iných otvorov, sa v priebehu roka schová 2-3 potomkovia (väčšinou od apríla do septembra). Doba gravidity trvá od 15 do 28 dní. V jednom vrhu ženy prinesú v priemere až 10 detí. Narodili sa nahí a slepí a za mesiac sa stali úplne nezávislými a môžu si poskytnúť životne dôležité jedlo.

Smrť bez potravy zomrie veľmi rýchlo

Celkový životný cyklus zvieraťa je jeden a pol roka, ak môže stráviť zimu alebo nie je „vyčerpaný“ ľuďmi. Dlhotrvajúci môže byť nazývaný vodná nádržka, žije 2 roky.

Nie veľa zvierat loví šejka kvôli jeho zvláštnemu pižmovému zápachu. V miestach preťaženia môžete nájsť mŕtve, ale nie jedené zviera. Tu, kto ich naozaj zjedol, tak sú to sovy. Preto musí byť zviera agilné a nepredvídateľné.

Potravinová dávka

Ak chcete odpovedať na túto otázku, musíte zistiť, ku ktorej jednotke patrí. A je zaradený ako skupina hmyzožravcov a rovnako ako všetci jej zástupcovia sa živia hmyzom, larvami, dážďovkami, vlastným a iným trusom, a nešmýkať žaby a dokonca ani myši, mláďatá vodných vtákov.

Názov "shrew" nie je úplne pravdivý. V skutočnosti, zviera vykopáva pôdu len s pomocou svojho tlamy, hľadá jedlo.

Kvôli intenzívnemu metabolizmu, malej veľkosti a potrebe zachovať najvyššiu teplotu všetkých cicavcov musia zvieratá neustále jesť. V priebehu dňa, šejk, ktorého spôsob kŕmenia, možno povedať, je nepretržitý, jej dva alebo viac krát jeho hmotnosť.

Je to dôležité! Všetkých 24 hodín v dňoch zvieraťa je doslova „maľovaných“ minútou: príjem potravy - najmenej 80-krát, v intervaloch medzi jedlami - spánok.

Jedlo zohráva dôležitú úlohu pre jeho životne dôležitú činnosť - ponechané 6 hodín bez jedla, zviera len zomrie. Shrews nemajú prezimovať, pretože nemôžu tolerovať takú dlhú abstinenciu bez jedla.

Kde žije šejk

Pretože život šejka závisí od jeho výživy, žijú všade, kde je možné nájsť jedlo. Tieto malé zvieratá sa rozšírili po celej severnej pologuli. Stretávajú sa v hornatých oblastiach a na rovinách, v tundre a tropických lesoch, v blízkosti všetkých sladkovodných vôd.

Niektorí ľudia sami kopajú diery, ale absolútne každý používa cudzincov, ktorí vykopali móly, myši. Nežijú v rodinách, sú osamotení a pri hľadaní potravy sa správajú agresívne, útočia aj na svoj vlastný druh. Každý z nich má svoj vlastný pozemok o rozlohe niekoľkých metrov štvorcových. Okolo 500 obyvateľov na hektár. To, čo sa na ňu živí, sa nachádza v kôre stromov, listov a trávy. V zime, na snehu, robia svoje vlastné cesty - tunely pri hľadaní potravy, a pri absencii snehovej pokrývky zbierajú semená stromov.

Ak chcete stráviť zimu, ako aj pre narodenie potomstva, si pre seba pripraví „nováčika“. Keďže je prakticky slepý, ale má dobre vyvinuté čuchové a hmatové reflexy a používa echolokáciu v tichu, môže sa presunúť do obydlia, ktoré opustil nejaký živočíšny alebo veľký hmyz.

Výhody alebo poškodenie malého zvieraťa

V malých množstvách nie je zviera nebezpečné

Keď dacha začne obliehať zvieratá, veľmi podobné myšiam, musíte "vydať poplach." Hoci nie všetky ich činy sú škodlivé.

  • Zničí škodlivý hmyz a hlodavce.
  • Uvoľňuje pôdu.

  • Počas lovu potravy je toiler, ktorý sa hrýzne na všetko, čo je v jeho ceste, a to sú korene rastlín, koreňov, ktoré sa neskôr zhoršujú. Len pár dní môžete stratiť celú úrodu.
  • Okrem vegetácie a škodcov, jej užitočný hmyz, červy, žaby.

Spôsoby, ako sa vysporiadať s hlúposťou

Lámanie multimeter sa pohybuje pri hľadaní potravy, šejka kazí nielen rastlinné rastliny, ale aj trávnik a predzáhradky. Toto by nemalo byť povolené.

  • Opatrné a hlboké vykopávanie.
  • V norke zaspia drvené (nie jemne) vaječné škrupiny.
  • Nízko rastúce nechtíky a strukoviny sa vysádzajú v radoch. Okrem toho, po obvode pozemku, výsadba cesnaku alebo cibule - to nie je niečo, čo žraloka jej, ich vôňa dobre "odváža" zvieratá.
  • Používajte pasce s návnadami, ktoré sa používajú pre myši.
  • Nainštalujte repeller, ktorý je cínový gramofón, čím neustále vytvára hluk. Shrews nemá rád takéto "hlukové výkony" a odsťahovať sa z takých miest. Na predaj sa objavili podobné zjazvenia, len elektrické.
  • Jednoduchší repeller, ktorý vytvára hluk a haváriu - na kladivových kolíkoch, vysoký 1 m, pripevnite plechovky alebo plastové fľaše.
  • Metóda umožňuje zablokovať prístup na miesto pre malých škodcov: zapíšte listy železa alebo bridlice do hĺbky 1,5 metra po obvode lokality. Náhrobok sa nepokrýva tak hlboko, preto nebude schopný takúto bariéru prekonať.
  • Ultrazvukové zariadenia Tornado sa ukázali ako vynikajúce, sú absolútne bezpečné, princíp činnosti je nízkofrekvenčné vibrácie, ktoré rodina tolerantných nositeľov netoleruje.

Je to dôležité! Zkažené plodiny alebo sadenice, vykopali pôdu na mieste, hovorí, že boj s šejka musí začať okamžite. Oneskorenie môže viesť k strate výnosov a ďalej vzhľadom na jeho plodnosť.

Záchranný priestor

Žiaci žijú v hustých lesoch, ktoré sa nachádzajú v blízkosti riek na východnej strane Bajkalu a tiež preferujú európske územie Ruska, dosahujúc Jenisej. Severná Amerika je tiež typickým biotopom pre šejka.

Shrews (Sorex).

Je prekvapujúce, že tieto zvieratá sú najmä suchozemskí obyvatelia, ale možno ich nájsť v suchých lesoch a stepiach, ako aj v močiaroch a riečnych oblastiach. V skutočnosti existuje obrovská paleta druhov šejkov. Existuje viac ako 70 druhov po celom svete, ale iba 17 druhov je prítomných v Rusku.

Shrew Popis

Shrews, rovnako ako všetky skrutky, majú kompaktné rozmery. Telo, aj keď podlhovasté, sotva dosahuje dĺžku 8 cm. Hmotnosť nepresahuje značku v 18 g.

Vizuálny podvod, pokiaľ ide o veľkosť tela, sa dosahuje vďaka prítomnosti dlhého chvosta, ktorý môže byť až 70 mm dlhý. U niektorých jedincov je chvost úplne nahý av špeciálnych prípadoch je pokrytý riedkym vlasom. Skrutka má tiež pomerne dlhé nohy, noha môže byť dlhá 10-15 mm. Uši sú takmer neviditeľné, pretože sú skryté hustou srsťou a hlava má predĺžený tvar.

Nachádzajú sa v miernych lesoch, v tajge Európy, Ázie a Severnej Ameriky.

Farba týchto šiat v tmavých farbách, koža má čiernu alebo tmavohnedú farbu. Farba rovnomerne pokrýva celé telo, s výnimkou brucha, je sivá. Nasýtenie a hĺbka farby závisí od veku šejka. Mladiství majú svetlejšie tóny a stávajú sa tmavšími, keď sa dostanú do puberty.

Výživa Vlastnosti Shrews

Vzhľadom na veľmi malú telesnú hmotnosť musí byť pri nízkych teplotách veľmi ťažko prežiť. Musia konzumovať veľa jedla, aby udržali telesnú teplotu, nie je to tak jednoduché, musíte sa pri hľadaní potravy veľa pohybovať.

V faune Ruska je 17 druhov šúrov.

Shrew je vždy na pokraji života a smrti, pretože ak si neposkytne jedlo, ktoré presahuje jej vlastnú váhu aspoň trikrát, zomrie na hladovanie v priebehu niekoľkých hodín. Z tohto dôvodu, tento šejk nie je vybíravý o jedlo, ona jej s potešením hmyzu a ich larvy, dážďovky, av prípade potreby môže jesť svoje mŕtve príbuzných.

Popri živých organizmoch konzumuje aj semená rôznych ihličnanov, živočíšny trus a všetky druhy húb. Niekedy sa môže vyšplhať na kôru stromu, aby sa dostal do spojky priadky morušovej. Žaby sú zvyčajne napadnuté v zime, keď obojživelníci prezimujú.

Základom potravy sú bezstavovce (hmyz, pavúkovce, dážďovky).

Správanie sa pri šrafovaní

Shrews sú typickí samotári. Usadia sa v norke jeden po druhom. V konštrukcii a usporiadaní nory môžu byť bezpečne nazývaní leniví, pretože radi obsadzujú hotové prístrešky, ktoré kedysi patrili iným šiatom. Tam opúšťajú potomstvo, v ktorom od 2-10 mláďat, asi 3 krát ročne. Tehotenstvo trvá približne 30 dní.

V rode je asi 70 druhov šejkov.

Pre šejka sa vyznačuje položením ciest vo vrhu pozostávajúcom z trávy a listov padlých zo stromov. Zvyčajne sa zvláštna činnosť prejavuje bližšie k noci, 3 hodiny pred západom slnka, z ich dier sa vynárajú šteniatka pri hľadaní potravy. Priemerná dĺžka života je len 2 roky.

Zvláštnosti a biotop šejka

dračica - ide o malé veľkosti (od niekoľkých centimetrov, vo vzácnych prípadoch až po 1 decimeter), malé zviera patriace do skupiny šiat, s hmotnosťou iba asi desať gramov.

Ako je vidieť na fotografie, dračica povrchovo sa podobá poľnej myši, líši sa od nej len podlhovastým papulou, podobajúcou sa proboscis, a chvostom, niekedy väčším ako samotné telo, s krátkymi vlasmi.

Okrem toho zviera má malé korálky, oči, biele zuby, veľké zadné nohy, zamatové vlasy a tmavo hnedé, v niektorých prípadoch takmer čierne, farebné. Vrchná časť je tmavšia a spodná časť je svetlejšia. Zvieratá sú v severnej Európe mimoriadne bežné a patria k najpočetnejším rodom cicavcov.

Milujú sa usadiť v kríkoch a húštinách trávy a žijú spravidla v podrostu. V niektorých prípadoch, podobne ako myši, sa môžu usadiť v domoch ľudí.

Bežný šejk najmä v oblastiach s miernym podnebím. Zviera môže byť často pozorované v tieni zmiešaných a listnatých lesov, kde preferuje mokré, pokryté rastlinnými úlomkami, plochami.

Arktický šejk je obyvateľom Sibíri a tundry, nachádza sa aj na ďalekom severe Ameriky. Zvieratá sa niekoľkokrát za rok rozplývajú (len v kĺboch ​​chladných a teplých cyklov severnej klímy), meniace srsť z jasných a hustých zimných mesiacov na vzácnejšiu vlnu nenápadných tónov v priaznivom ročnom období. Samotná farba srsti je zaujímavá a má tri odtiene hnedej farby, od svetlej po sivastú a veľmi tmavú.

Obrie šejks dĺžkou tela 10 cm sa nachádza na severe Kórejského polostrova, Ďalekého východu a Číny. Vzhľadom na tento stav sa veľkosť populácie tohto zvieraťa výrazne znižuje, prijímajú sa opatrenia na jeho ochranu.

Na fotografii je obrovský šejk

Malý šejk omnoho menšie a dosahuje dĺžku nie viac ako 6 cm a často oveľa menšie. Nachádza sa na Kaukaze, v Kirgizsku a na Sibíri. Obvykle má kávovo červenú farbu. Najmenší (asi 4 cm) je drobný šejkčo nie je pre nič, sa považuje za najmenšieho zástupcu cicavcov v Rusku.

Vo fotografii malý šejk

Povaha a životný štýl šejka

Na rozdiel od hlodavcovvankúšiky, dračica Termín "hmyzožravec" označuje hmyzožravé cicavce. Okrem toho, že nie je kopať norky, ale žije v lesnom vrhu: pôda pokrytá spadaného lístia a vyblednuté trávy v minulom roku.

V zime, zviera nemá prezimovať, preto v aktívnom stave sa nachádza vo všetkých obdobiach roka. Shrew je opatrný a jeho hlavný život pokračuje v noci. Môže však vykonávať svoju činnosť kedykoľvek počas dňa, najmä aktiváciou niekoľkých hodín pred západom slnka.

Je schopný robiť vinutie chodby v mäkkej pôde, pod snehom a vo voľnom vrhu lesov, robiť to s pomocou proboscis a nohy. Niekedy používa pohyby hlodavcov na pohyby: móly, voles, myši.

Malý skrutkovač iný nedôležité zrak. A hlavné orgány, ktoré jej pomáhajú prežiť v tomto svete, sú dotyk a vôňa. Okrem toho, v noci, ona je pomáhal orientovať sa na také zvláštne a jedinečné zariadenie, ktoré jej dáva príroda, ako je echolokácia.

Podobný prírastok k iným zmyslovým orgánom, ktorý ho odlišuje od mnohých iných živých bytostí, pomáha, aby sa nezaplietol do tmy medzi trávnymi stonkami a koreňmi rastlín.

Pri hľadaní toho, čo hľadá, vydáva šejk zvukové impulzy. A uši zvieraťa, ktoré majú zvláštnu štruktúru, dostávajú v reakcii na potrebné signály, ktoré mu poskytujú potrebné informácie o vlastnostiach okolitého sveta.

Zviera, napriek svojim skromným rozmerom, je extrémne nenávistné, konzumuje jedlo dvakrát viac ako jeden deň.

A ona nájde jedlo tým, že sa aktívne prehrabáva v horných vrstvách pôdy, čo je nešťastie, že je silne obťažujúci, aby boli vášniví záhradníci a záhradníci. Ale je lepšie, aby ste sa neponáhľali, aby ste sa hnevali na susedov, napr.

Navyše, zrak je na očiach človeka zriedkakedy videný, pretože pôsobí hlavne v noci a aktívne sa plazí v odpade. Zviera sa živí bezstavovcami: slimáky, stonožky, pavúky a dážďovky.

V lesnom vrhu, ktorý sa hemží malými zvieratami, kde žije, nie je pre ňu ťažké dostať jedlo počas priaznivých období. Tiež, to je celkom schopný jesť vtáčie trus, mrkvu a semená rastlín, ktoré zvyčajne tvoria jeho zimné dávky.

Pri jedení sa zviera spravidla spolieha na všetky štyri labky, ale v niektorých prípadoch, napríklad na jedenie klzkých červov alebo chrobákov, môže používať svoje predné labky na držanie svojej koristi.

Pri hľadaní niečoho jedlého sa šejka často dostáva do stromov, lezie po kmeni, drží sa na nepravidelnostiach kôry, hoduje sa na vajciach motýľa mníšky alebo nepárového priadky morušovej.

Za účelom získania potravy je šejka schopná napadnúť aj také veľké zvieratá v porovnaní s veľkosťou zvierat, ako sú malé hlodavce a žaby. A v prípade víťazstva ich takmer úplne konzumuje, zanecháva len kožu a kosti svojich obetí.

Mnohé žaby sa počas hibernácie stávajú korisťou pre chlieb, a keď sneh klesá, na podlahe lesa sa nachádzajú len ich kostry, dôkladne nahlodané.

Reprodukcia a dlhovekosť

Reprodukčné obdobie zvierat začína na jar, zvyčajne v marci, a končí na konci jesene.

Počas tohto obdobia, matka šejka je schopná produkovať niekoľko plodov (od dvoch do štyroch), z ktorých každý prispieva k počtu hmyzožravých 3-9 mláďat k počtu tohto druhu.

Tehotenstvo zvieraťa prebieha približne tri až štyri týždne. A do konca obdobia tehotenstva stavajú hniezdo medzi koreňmi stromov alebo kameňov hniezdo. Budujú obydlie pre svoje budúce deti z listov a machu, pre pohodlie, ktoré ho pokrývajú niečím mäkkým.

Malé šteniatky sa vyvíjajú rýchlo, aj keď sa rodia úplne slepí as nechráneným holým telom. Počas nasledujúcich troch týždňov, od chvíle, keď sa narodia, sa živia materským mliekom.

Po dvoch týždňoch sa žiaci otvorili a začnú sa srsť. A po 3 - 4 mesiacoch sú schopní priniesť potomstvo. Zvieratá žijú asi 18-23 mesiacov, ale počas tejto doby sa dokážu silno množiť.

Shrews biológia a správanie v prírode

Napriek tomuto mena, sa húsenice nekopávajú sami, ale používajú vykopané krtkov a hlodavcov, pôdne dutiny a praskliny. Môžu sa tiež pohybovať pod vrstvou lesnej trávy, šliapajúc dlhé tunely. V zime sú schopní v snehu šliapať rozvetvené chodníky, zvyčajne v zime prakticky nevychádzajú zo snehu. Nenechajte sa prezimovať, aj napriek chladnému počasiu. V zime s malým snehom, keď nie je možné vyťažiť hmyz zo zamrznutej pôdy, musia veľa bežať a zbierať semená stromov. Pohyby šiat pod snehom sú veľmi úzke.

Vôňa šiat je nepríjemná, takže väčšina predátorov ich nejedia. Z tohto dôvodu je často potrebné pozorovať zabitých predátorov, ale opustených zvierat. Pokiaľ ide o sovy, úspešne sa živia na šáchtách.

V zóne tajgy je hustota šejk asi dvesto šesťsto kusov na hektár, v tundre - tri až päťkrát menej.

Tieto zvieratá majú veľmi vysokú rýchlosť metabolizmu a najvyššiu potrebu cicavcov na kyslík a telesnú teplotu - viac ako štyridsať stupňov Celzia. Žiaci žijú len asi jeden a pol roka.

Stopy tohto zvieraťa sú malé a plytké, päťprsté, párovo umiestnené. Ak na snehu nie je sneh, stopa má jasný odtlačok chvosta. Hlas šejka je vysoký, ostrý cvrlikanie.

Jesť Shrews

Tieto malé zvieratá skôr rýchlo zamrznú v chlade, čo znamená, že musia jesť veľa na udržanie telesnej teploty. Shrews je schopný jesť za deň niekedy 4 krát viac, než vážia, a bez jedla v tomto prípade zomrú v priebehu niekoľkých hodín. Bežný šejk žerie hmyz, spravidla.

V lesoch patria medzi najpočetnejšie druhy hmyzu a vykonávajú neviditeľné práce, aby sme obmedzili počet hmyzu v lesnej pôde. Zvlášť veľa jesť chrobáky, larvy hmyzu, dážďovky. Schopný jesť vlastný druh, najmä v zime. Môžu existovať aj semená ihličnatých stromov a iné, ktoré môžu byť uskladnené na zimu, niekedy aj huby. Oni tiež jedia svoje vlastné alebo niekoho iného vrh.

Chovné šteňatá

Nodulárne typy sú vyrobené z listov a stoniek rastlín. V priebehu roka sa šejk vyliahne dva až tri potomky, vrátane dvoch až desiatich mladých. Obdobie aktívnej reprodukcie je leto, obdobie tehotenstva je medzi osemnástimi a dvadsiatimi ôsmimi dňami. Shrews sa narodil nahý a slepý, ale po troch alebo štyroch týždňoch sa stali nezávislými.

Kto je ten šejk - popis, vlastnosti, užitočné vlastnosti, fotky

Skrutka - jeden z typov skrutiek. Napriek neustálej blízkosti k osobe je veľmi ťažké vidieť kvôli tajnému spôsobu života.

Veľmi často sa hlúpe zmätená myšouHlavným rozdielom je však úzka podlhovastá papuľa. Zviera nie je škodcom, ale pomáha bojovať proti rôznym hmyzom.

Výživa Vlastnosti šejka

Shrews sú dravé cicavce. Oni sú takmer po celú dobu hľadajú jedlo. Bez jedla nemôže žiť ani tri hodiny. Je to spôsobené intenzívnym metabolizmom a rýchlym zažívaním potravy.

Strava šejka zahŕňa dážďovky, larvy a kukly hmyzu, motýľov, vážok. Okrem toho loví zvieratá ako hlodavce a žaby. V zime je potrava monotónna, pretože pod snehom v zamrznutej vrstve pôdy sa pod snehom nachádza len hibernujúci hmyz. Keď sa dostane do pivníc a skladov, nikdy sa nedotýka zásob potravín, hľadá len hmyz.

Rastlinné krmivo môže slúžiť ako doplnok k hlavnej dávke šejka, najmä v zime, napríklad semená smreka a šišky, lipové orechy.

Shrew Spread

Shrew sa nachádza na území Eurázie od brehov Tichého oceánu po Atlantický oceán, na juh až po Palestínu a na Sibír na severe.

Zviera žije v rôznych lokalitách, ale vždy v tieni a tieni. Obýva lesy, parky, lúky. V chladných obdobiach chodí do obývaných oblastí, schováva sa v skladoch a pivniciach.

Bežné typy šejkov

  • Šejka obyčajná alebo šejka obyčajná (Sorex araneus) t

Dĺžka tela 55-82 mm, hmotnosť od 4 do 16 g. Ocas v dĺžke 60-75 mm. Nad trupom je tmavohnedá, takmer čiernohnedá, brucho je ľahké. Mladiství sú svetlohnedí. Chvost je holý alebo mierne dospievajúci. Uši sú takmer neviditeľné. Papuľa je úzka, pretiahnutá.

Druhy sú distribuované v severnej časti Európy v hustých trávnatých húštinách, lesných porastoch, drsných hájoch, na rašeliniskách.

  • Tiny Shrew alebo Chersky shrew (Sorex minutissimus)

Najmenší druh s dĺžkou tela 4-5 cm, dĺžka chvosta 2,5-3 cm, hmotnosť asi 4 g, hlava je široká, veľká, končí krátkou sondou. Oči a uši sú malé. Kožušina je krátka, zamatová, tmavohnedá alebo hnedá na chrbte a sivá alebo striebristá biela na bruchu. Chvost je tiež tmavý na vrchole a svetlo na dne.

Tento druh sa nachádza na západe od Škandinávskeho polostrova až po Japonsko a Sachalin na východe.

  • Tibetský šejk (Sorex thibetanus)

Dĺžka tela je 51-64 mm, dĺžka chvosta je 32-54 mm. Vyzerá to ako obyčajný šejk.

Druh bol nájdený v Číne, v provinciách Qinghai, Sichuan a Gansu.

  • Bukhara (Sorex buchariensis)

Dĺžka karosérie 55-69 mm. Dĺžka chvosta 42-50 mm s hrotom na špičke. Zadná časť je natretá v pieskovo hnedej alebo svetlohnedej farbe. Bruško je svetlosivé. Hlava predĺžená úzka.

Biotop tohto druhu zahŕňa Uzbekistan, Tadžikistan, Kirgizsko, kde žije v lesoch horských brehov a topoľových lesov.

  • Stredný šejk (Sorex caecutiens)

Dĺžka tela je od 58 do 77 mm, dĺžka chvosta je 36-42 mm, hmotnosť 4-8,5 g, chrbát a boky sú od hnedej až po tmavosivú, brucho je sivasto-biele.

Je distribuovaná z Fínska, severne od Švédska a Nórska do povodia rieky Anadyr. Tiež nájsť na Sachalin (Rusko) a Hokkaido (Japonsko), v Kórei.

  • Gansu shrew (Sorex cansulus)

Dĺžka tela 62-64 mm, dĺžka chvosta 38-43 mm. Chrbát je sivohnedý, bruško červeno-bledožltý. Ocas je tmavo hnedý na vrchole, svetlo dole.

Vzácny druh, ktorý žije na juhu čínskej provincie Gansu.

Veľký zubný šijací stroj alebo tmavý šejk alebo tmavý zubný šijací stroj alebo šijací strojček s tmavou labkou alebo veľký zubný drôt (Sorex daphaenodon)

Dĺžka tela 61-71 mm, hmotnosť 9,5 g. Zadná strana je natretá tmavohnedou alebo čiernou, strany sú svetlé, brucho je tmavo šedé. Chvost je hnedý.

Distribuované od Uralu po Sachalin.

  • Obrie korytnačka (Sorex mirabilis)

Jeden z najväčších druhov s dĺžkou tela do 10 cm a hmotnosťou asi 14 g. Telo má hnedastohnedú farbu, bruško je svetlejšie a tmavšie. Papuľa s dlhou svetlošedou vibrissae.

Endemický Ďaleký východ, kde žije na juhu Primorského územia, na severovýchode Číny a na severe Kórejského polostrova. Uvedené v Červenej knihe Ruska.

  • Ekvivalentný šraf (Sorex isodon)

Veľkosti tela sú priemerné. Farba srsti je tmavá, monofónna, piaty horný stredný zub je jasne pigmentovaný.

Nachádza sa v tajge Eurázie zo škandinávskeho polostrova a Bieloruska na pobreží Tichého oceánu. Zahrnuté v Červenej knihe republiky Karélie a Moskovskej oblasti.

  • Kozlovský šváb alebo tibetský horský šejk (Sorex kozlovi)

Dĺžka karosérie cca 41 mm, dĺžka chvosta do 33 mm. Letná srsť je dlhá, našuchorená, hodvábna. Ocas zdobený strapcom na špičke. Zadná strana je čokoládovo hnedastá, boky sú svetlé, bruško je biele s bledožltým kvetom.

V Tibete bol objavený vzácny druh.

  • Malý šejk alebo drobný šejk alebo bábika (Sorex minutus) t

Dĺžka karosérie 43-64 mm, dĺžka chvosta 31-46 mm. Hmotnosť od 2,5 do 7,5 g. Brušná, bledožltá, zriedka žlto-žltá. Zimná srsť je tmavšia. Vlasy na chvoste sú hrubé a dlhé. Proboscis ostrý, pretiahnutý.

Distribuované v Európe, európskej časti Ruska, na západe a na juhu Sibíri, v Kirgizsku.

  • Pazderka (Sorex unguiculatus)

Povrchovo sa podobá obyčajnému šejkovi. Telesná hmotnosť dosahuje 20 g, dĺžka tela 54-97 mm, dĺžka chvosta 40-53 mm.

Prebýva v Číne, Japonsku, Rusku.

  • Kamčatka (Sorex camtschatica)

Dĺžka karosérie cca 57 mm, dĺžka chvosta 54 mm. Hmotnosť je asi 5 g. Zadná strana je zemitá sivá, boky sú svetlé, hnedé alebo plavé. Bruško je svetlosivé. Zadná noha je veľmi predĺžená.

Druh je distribuovaný v severovýchodnej Sibíri, Kamčatka.

  • Maskovaný šejk (Sorex cinereus)

Dĺžka tela dosahuje 9 cm, vrátane 4 cm dĺžky chvosta, hmotnosť až 5 g. Kožušina je šedo-hnedá na vrchole, svetlo šedá, pod ňou je špičatý. Chvost je na vrchu hnedý, ľahší, špička je tmavá.

Nachádza sa v Kanade av Spojených štátoch.

  • Dlhovec dlhý (Sorex dispar)

Stredne veľké šerty s ľahkým bruškom, špičkou papule a dlhým chvostom.

Žije v Severnej Amerike, v lesoch Kanady a USA.

  • Baby shrew (Sorex hoyi)

Dĺžka tela je až 5 cm, chvost je asi 2 cm, hmotnosť je 2-2,5 g. Kožušina je šedohnedá alebo červenohnedá, brucho je ľahké. V zime sa srsť stáva sivou.

To je najmenší cicavec v Severnej Amerike, žije v Kanade a Spojených štátoch, v ihličnatých a listnatých lesoch.

  • Paramushir alebo Bering shrew (Sorex leucogaster)

Povrchovo sa podobá obyčajnému šejkovi.

Je to endemický ostrov Paramushir (Kurilské ostrovy).

  • Marsh shrew alebo vodný šejk (Sorex palustris)

Dĺžka tela do 15 cm, dĺžka chvosta cca 8 cm, hmotnosť do 13 g.

Nachádza sa v Kanade av Spojených štátoch.

Správanie sa pri šrafovaní

Shrews - veľmi energickí zvieratá, sú nočné. Počas dňa hľadajú jedlo len v blízkosti prístreškov. Lovia na zemi, niekedy sa plazia na nízko rastúcich trávach a kríkoch. Pohybujú sa veľmi rýchlo, skok 10-15 cm, nespadajú do hibernácie, v zime aktívne vyhľadávajú potravu. Žijú v tomto čase v hlbokých driftoch.

Šľachtenie

Shrews stavať hniezda v hornej vrstve pôdy, pne alebo staré norky z iných druhov zo suchých častí bylinných rastlín, obloženie je zvnútra s machom.

Hniezdna sezóna začína koncom marca a trvá celú teplú sezónu. Samice produkujú 2-3 plodov, každý 7-8 detí. Tehotenstvo trvá 18-28 dní. Svetlomety sa zdajú bezmocné, nahé, slepé, ale rýchlo rastú a už vo veku 1 mesiaca sa živia ako dospelí.

Priemerná dĺžka života je približne 1,5 roka.

Prírodné Shrew nepriateľov

Toľko dravcov loví šejka, ale nie vždy ich konzumujú a často ich odhodia. Je to spôsobené tým, že zviera má špecifické žľazy, ktoré vylučujú tekutinu s nepríjemným zápachom, ktorý odrádza predátorov. Sova je hlavným prirodzeným nepriateľom šejka.

Zaujímavé fakty o švábovi

  • Shrews profitujú zo skutočnosti, že ničia veľa škodlivého hmyzu a hlodavcov podobných myši. Neustále tiež rozbíjajú pôdu, čo prispieva k prenikaniu vzduchu do nej a zlepšuje vlastnosti pôdy.
  • Shrew sa nekrmí na ľudských zásobách, ale môže poškodiť žihľavky, pretože rád jedí včely.

Pozrite si video: My pet shrew. Part 2 (December 2019).

Loading...