Zeleninová záhrada

Bežná muška obyčajná

Slepá škvrna zajaca je príbuzná rodine podčeleňov škrečkov. Tento hlodavec je distribuovaný vo väčšine východnej Európy a Ázie. Môžete sa s ním stretnúť v Kazachstane, Uzbekistane, Turkménsku, Kirgizsku, na Ukrajine, v južných oblastiach európskej časti Ruska, západnej Sibíri. Okrem toho, tento biotop zahŕňa Afganistan, Mongolsko, severné oblasti Číny. Natívne prostredie je step, púšť a polopúšť.

vzhľad

Na dĺžku zviera narastá na 10-13 cm s hmotnosťou 60-70 g. Samice sú o niečo väčšie ako samce. Chvost je krátky, telo má klinovitý tvar s plochou hlavou a krátkym krkom. Predné končatiny sú svalnaté a silne vyvinuté. Kožušina je krátka, mäkká a hrubá. Jeho farba sa mení od svetlohnedej až po takmer čiernu. Kožušina na bruchu je tmavá a má béžový odtieň. Končatiny sú holé a ružové. Zástupcovia tohto druhu sú prispôsobení životu pod zemou. Kopať nory s ich veľkými rezákmi.

rozmnožovanie

Reprodukčné obdobie je v mesiacoch marec - október. Tehotenstvo trvá 3 týždne. Každá samica prináša 3-4 vrhov ročne. V jednom hniezdo sú 2 až 4 mláďatá. Rýchlo rastú a pohlavne dospievajú vo veku 6 týždňov.

Správanie a výživa

Zástupcami druhov sú denné zvieratá a sú aktívne po celý deň. Počas obdobia sucha a zimy aktivita klesá, ale nie je obdobie hibernácie. Malý gobush je dobre prispôsobený zmenám kontinentálneho podnebia v dôsledku termoregulácie tela. Tieto hlodavce žijú v skupinách do 10 osôb. Tieto skupiny pozostávajú z dvojice dospelých zvierat a jedného alebo dvoch mladých vrhov.

Väčšinu času zvieratá trávia v nory. Ide o komplexný systém podzemných chodieb s chovateľskými a kŕmnymi kamerami s hĺbkou až 4 metre od povrchu Zeme. Dĺžka podzemných chodieb môže dosiahnuť 100 metrov. Zásoby potravín skladované v kŕmnych komorách sa vypočítajú v kilogramoch. Trpaslíci sú na povrchu Zeme mimoriadne vzácni. To sa zvyčajne stáva pri prechode na nové územia. V takýchto situáciách zvieratá pokrývajú vzdialenosť 800 metrov.

Strava sa skladá z koreňov, cibúľ, hľúz, sukulentných odnoží rastlín. Zástupcovia druhov spôsobujú škodu ľuďom, pretože jedia melóny a tekvice, záhradné rastliny a lucerny. Súčasne uvoľňujú pôdu a obohacujú ju organickou hmotou. Veľkosť tejto populácie je variabilná. Je obmedzená infekčnými chorobami, parazitmi, studenými zimami a jarnými povodňami roztopených vôd.

habitat

Spoločná slepica žije v južných oblastiach európskej časti Ruska, v Kazachstane, v južných oblastiach Trans-Uralu, Strednej Ázie a Tuvy. Toto zviera je bežné v stepiach, lesných stepiach, púšťach a polopúštach. V stepných zónach žije obyčajná detská vosa v oblastiach s mäkkou krajinou a bohatou, rôznorodou trávnatou pokrývkou. Zriedka sa vyskytuje v stepných perách a stepiach. V lesostepných zónach sa nachádza na panenských pôdach, na okrajoch osídlenia a brezy. V polopúšti a púšti žije medzi pieskami, na kamenistých, mierne svahovitých plochách a pozdĺž riečnych dolín, niekedy v solonetz. Zvlášť početné obyčajné bábätko v podhorských zónach.

Všeobecne platí, že obyčajný baby blindfather jej podzemné časti rastlín - korene, cibule a hľuzy, rovnako ako vegetácia, červy, hmyz. Najviac preferujete kŕmenie na iris, cesnak, cibuľu, tulipány. Zviera má tiež možnosť skladovať potraviny, ktoré umiestni do špeciálnych nory v blízkosti svojho domova. Zásoby sú malé - môže to byť niekoľko koreňov alebo hľúz.

Spôsob života

Činnosť obyčajnej prachovky sa prejavuje večer, popoludní a ráno. Extrémne zriedkavo sa objavuje na povrchu. Stavia pomerne dlhé nory s komplexnou štruktúrou. Jadro jamy je jeden hlavný chod, ktorého dĺžka dosahuje až sto metrov a hĺbka je od desiatich do štyridsiatich centimetrov. Z neho bočné chodníky impozantnej dĺžky od dvadsať do päťdesiatich metrov odbočky. Niektoré z nich končia v slepej uličke, druhá časť prichádza na povrch a je navrhnutá tak, aby vyhodila vykopanú zem. V celej uličke je možné vidieť hromady nezvyčajných polmesiacovo tvarovaných pôd. Hlavné obydlie - takzvaná "obytná komora" sa nachádza v hĺbke 70-50 centimetrov a je vyplnená kôrou žiaroviek a koreňov. Vedľajšie priechody z neho tiež vychádzajú, z ktorých časť zviera buduje svoje zásoby. Všeobecne platí, že za celý rok, ženy prinášajú od troch do štyroch vrhov, a mláďa je zvyčajne od dvoch do štyroch mladých. Plemeno od marca do októbra.

Spoločná slepá ulička poškodzuje melóny a tekvice, záhradné rastliny a lucerny. Zároveň však prináša výhody aj tým, že uvoľňuje pôdu, obohacuje ju o organické látky a jej otvory prispievajú k prenikaniu vlhkosti a vzduchu do pôdy.

V PODROBNÝCH PODROBNOSTI

(príbeh malej klebety, Igor Evstafiev)

Kto videl kvitnúcu step v skorej jari, keď to bolo mierne zelené od rozkvitnutého mladého lístia, jeden pekný deň "je úplne transformovaný, zakrytý kvitnúcimi šarlátovými tulipánmi ako krvné kvapky? Existuje len málo takých šťastných ...

Je to v takých nádherných miestach, kde prebýva hrdina nášho príbehu - obyčajný slepý otec. Toto úžasné zviera sa vyhýba dennému svetlu a dobrovoľne trávi svoje krátke storočie v žalári.

V súčasnosti sa v stepiach a polopúštach európskych a ázijských častí našej krajiny stále nachádza obyčajný detský veterný mlyn. V niektorých miestach preniká do púšte a lesnej stepi a tiež sa týči v horách do výšky 4000 m nad morom.

Bežný baby blindfly je malý hlodavec s dĺžkou 10-12 cm a krátkym chvostom až 1,5 cm. Farba tela je šedá s bledo hnedastými nečistotami a iba horná časť hlavy je natretá tmavšími tónmi. Podobne ako iné zvieratá, ktoré vedú podzemný život, uši kožušiny sú výrazne redukované mimo uši, hoci ucho je dobre vyvinuté. Zvieratá musia používať svoj zrak veľmi zriedka a v dôsledku toho sú hlbšie za slepcami veľmi malé, čo im dáva slabý výraz ich atraktívnych tvárí. Odtiaľ pochádza ich ruské meno. Zo zmyslových orgánov sú dobre vyvinuté len zápach a dotyk, ktoré pomáhajú nájsť cestu a jedlo v úplnej tme žalárov.

Slepé kopy v zemi početné otvory. Na rozdiel od iných hlodavcov na to používajú horné rezáky smerujúce dopredu a dole a labky sa používajú len na pohyb uvoľnenej pôdy.

Malé veterné mlyny postupne vytvárajú hlavný chod s dĺžkou do 100 m, nachádzajú sa v hĺbke 10-40 cm, kde sa nachádzajú podzemné časti rastlín, ktoré slúžia ako potrava pre tieto zvieratá. Z hlavnej línie ležali pracovití zvieratá bočnými žľabmi na niekoľko desiatok metrov. Niektoré z nich končia v slepých uličkách, iné prichádzajú na povrch a slúžia na vysunutie zeme z otvorov. Na povrchu sa tieto šialené emisie na prvý pohľad podobajú na krtkovité zvieratá. Zásuvky na takýchto emisiách nie sú rozlíšiteľné, pretože sú vždy posiate zeminou.

O niečo hlbšie, pod zemou, do hĺbky jedného a pol metra, zvyčajne 50-70 cm, usporiadajú hniezdnu komoru, lemovanú šupkou cibúľ, koreňov a iných rastlinných zvyškov. Tu, alebo v blízkosti, pastieri dieťaťa kopať niekoľko hluchých otorkov používaných ako sklady pre rezervy. Blind zložené tu podzemné časti niektorých rastlín. Hoci rezervy nie sú veľké a skladajú sa z niekoľkých desiatok koreňov a žiaroviek, ale v čase hladovania sú dobrou pomocou.

Základ výživy obyčajného baby-she-stalker sa skladá zo sukulentných častí podzemných rastlín. Obľúbené potraviny - cibule kosatcov, tulipány, cibuľa, cesnak, odnože obilnín. Po stretnutí s dážďovkami, hmyzom alebo ich larvami v pasážach ich okamžite ukončia, obohatia ich vegetariánsku stravu proteínmi.

Bežný baby blindfly je aktívny po celý rok a dokonca ani v zimných mesiacoch neprestáva intenzívne pôsobiť. Napriek podzemnému životnému štýlu sú aktívnejšie počas letného času.

Pastieri sa chovajú od skorej jari do jesene a počas tejto doby dokážu vyrastať až 3-4 generácie detí. Samice v ich hniezde rodia 2 až 5 mláďat. Deti, vyrastajúce, neopúšťajú materskú dieru, ale iba sa presúvajú na jeden zo svojich vzdialených koncov, kde dobre zdôvodňujú. Stavia svoje hniezdo a neustále kladú nové diery, predlžujú staré. Postupom času sa v priaznivých biotopoch pre osídlenie vytvára pomerne zložitý systém chodieb a podzemných galérií, v ktorých žije až tridsať zvierat z niekoľkých generácií.

Bežná muška obyčajná v niektorých častiach svojho radu môže spôsobiť nevýznamné poškodenie záhradných a melónových plodín, plodín vytrvalých tráv. Niektorí vedci zaznamenali svoju pozitívnu úlohu pri zlepšovaní vlastností pôdy ich obohatením o organické látky a ich výkopová činnosť prispieva k prenikaniu vzduchu a vlhkosti do pôdy.

Kde býva

Spoločná slepica žije v južných oblastiach európskej časti Ruska, v Kazachstane, v južných oblastiach Trans-Uralu, strednej Ázie a tiež v Tuve. Toto zviera je bežné v stepiach, lesostepi, púšti a polopúšti. V stepných zónach žije obyčajná detská vosa v oblastiach s mäkkou krajinou a bohatou, rôznorodou trávnatou pokrývkou. V leso-stepných zónach uprednostňuje panenské územia, ktoré sa držia na okrajoch osídlenia a brezových lesov. V polopúšti a púšti sa zviera nachádza medzi pieskami, na kamenistých, mierne svahovitých plochách a pozdĺž riečnych dolín, niekedy v solonetz. Zvlášť početné obyčajné detské kozy sa nachádzajú v podhorí.

Ako to vyzerá

Bežný baby blindfly je malý krátkosrstý hlodavec krátkohlavý, vedúci podzemný životný štýl. Dĺžka tela je asi 10 - 12 cm, farba srsti je od svetlej béžovej až po takmer čiernu, ale najčastejšie je sivohnedá, hlava a brucho sú tmavé. Oči tohto zvieraťa sú malé, nie sú žiadne ušnice.

Prínos a škoda

Spoločná slepica poškodzuje repu, zemiaky, záhradné a melón plodiny, hlodá korene a kôru ovocných stromov, poškodzuje plodiny lucerny a kazí steny zavlažovacích kanálov.

Zároveň však prináša výhody aj tým, že uvoľňuje pôdu, obohacuje ju o organické látky a jej otvory prispievajú k prenikaniu vlhkosti a vzduchu do pôdy. Počas roka jedno zviera hodí na povrch až 3 m 3 pôdy.

Malý Blind: foto a vzhľad

Dievčatko je podzemného cicavca z rodiny škrečkov.

Váži až 70 gramov a dĺžka do 13 cm, Chvost je veľmi krátky - až 1,7 cm dlhý, čo niekedy spôsobuje, že je úplne neprítomný.

Srsť je mäkká a hrubá. Zafarbenie na zadnej strane od svetložltých tónov až po tmavohnedú, Ak má slepovlasá dievčina svetlú farbu, potom sa na hlave určite odlíši malá „čiapka“ tmavého odtieňa.

Farbenie bruška sa takmer nelíši vo farbe od chrbta. Proces liatia prebieha každý rok, najväčšia intenzita nastáva v auguste. Samice majú podobnú veľkosť ako samce.

Uši chýbajú, oči mierne vyčnievajú, čierna. Na každej labke je 5 prstov, ktoré nie sú pokryté vlasmi. Stopy sú okrúhle.

Jasná fotogaléria s malým šiatom:

Distribúcia a rozmnožovanie

Maličký žije na širokom území, od Krymu a pred Kaukazu až po Altajské stepi, ako aj v Kazachstane a Strednej Ázii.

Hlavný biotop - step, polopúštna, lesostep. Môže sa usadiť v horách v nadmorských výškach do 4000 metrov, kde sú zaznamenané najväčšie populácie.

Pri stavbe diery hrá stupeň zamrznutia zeme a výška snehovej pokrývky - Silné mrazy s malým množstvom snehu môžu spôsobiť smrť zvieraťa.

V nepretržitom piesku dieťa pastier nežije.

Zvyčajne je jeho biotop zviera. Vyberá miesta s drobivou zemou a bohatým vegetačným krytom.

Veľmi zriedkavo sa vyskytuje v pernatej tráve a na paliskách. V lesoch preferuje okraje osika a brezy.

Samce môžu konštruovať 2-3 tunely, z ktorých každý pripojí svoj systém nory k obydliam samíc. Pastieri sa chovajú od marca do októbra.

Tehotenstvo žien pokračuje približne 3 týždne, 3-4 vrhy 2-4 mláďat sa môžu objaviť po celý rok.

Schopnosť množiť sa sa vyskytuje vo veku 1,5 mesiaca.

Charakteristické vlastnosti iných hlodavcov

Hlavné rozdiely oproti podobným druhom hlodavcov sú hlodavce:

  • Neprítomnosť stredného hrebeňa v priestore medzi očami,
  • Tretí horný zub na oboch stranách má iba dva zaoblené rohy,
  • Odtieň srsti sa líši - dokonca aj zvieratá, ktoré žijú v tej istej zóne, môžu mať rôzne farby.

Malý psík sa dá odlíšiť od krtkovej vyrážky o trochu menšiu veľkosť a viac ako veľký vole.

Malý slepý tučniak sa líši od afganskej odlišnou štruktúrou lebky, od promethean vole prítomnosťou krátkeho chvosta.

Poškodiť mužovi-farmárovi a spôsobom, ako bojovať

Počas jedla poškodzuje plodiny - zemiaky, repa, siatie lucerny a bavlny. plechovka pokaziť mladé stromy, hlodať korene a kôry, steny zavlažovacích kanálov, zemné zásobníky.

Odvtedy neexistujú žiadne masové ochranné opatrenia zvyčajne je počet zvierat v rámci jednej zóny malýs cieľom priniesť veľké škody na poľnohospodárskych plodinách.

Vážne ovplyvniť zníženie zúčtovania pravidelná orba a zavlažovanie.

Vedenie boja proti škodcom sťažuje, aby bol neustále v podzemí. zvyčajne aplikovať návnadu jedom (zelenina, lucerna, ďatelina), ktoré sú umiestnené v otvorených nory.

Funguje dobre plyn, Môže sa použiť upravené mólo rybárske vybavenie. Na pevnom povrchu je najúčinnejšia technika pravidelné hojné zavlažovanie.

záver

Dievčatko - cicavčieho škodcuv Rusku, ako aj v krajinách Strednej Ázie.

Žije väčšinou v podzemí, kde buduje dlhé bludiská. Živí sa v podzemnej časti rastlín, vrátane poľnohospodárskych plodín - zemiakov, červenej repy a ďalších.

Najúčinnejším opatrením proti slepému je orba polí a hojné zalievanie., Opatrenia hromadnej ochrany sa nevykonávajú z dôvodu malého počtu zvierat v jednej oblasti.

Na videu môžete vizuálne vidieť slepeck obyčajný:

Podzemné vole

vzhľad: kompaktné telo s maximálnou dĺžkou 10,5 cm, chvostom malej dĺžky - len vzdialenosť od špičky nosa k základni chvosta zvieraťa.

Zadná strana je tmavosivá, boky sú svetlejšie, brucho je hladkej šedej farby. Farba chvosta je hnedo-sivá a dole šedo-biela.

nátierka: Európska časť Ruska. Uprednostňuje listnaté lesy s bohatými húštinami kríkov.

jedlo: cibule, odnože, hmyz, žalude, orechy.

rozmnožovanie: až štyri generácie ročne, vo vrhu 4-6 mláďat.

rysyOči a uši sú menšie ako väčšina členov rodu, samice majú len 4 bradavky, 5 mäkkých vankúšikov na zadných nohách, usadzovanie dier s mnohými pasážami.

Možné poškodenie poľnohospodárov: s malým množstvom žaluďov môže hraboš opustiť diviaky a medvede bez významného množstva zvyčajného jedla, ktoré ich môže zatlačiť do zničených poľnohospodárskych oblastí.

Brazílsky (Acodone)

vzhľaddĺžka do 12 cm, sivá srsť s bielou alebo hnedou podsadou, dlhý chvost.

nátierka: Južná Amerika.

jedlo: rastliny (v závislosti od typu jedla, ktoré konzumujú vrcholy a / alebo korene).

rozmnožovanie: dvakrát ročne 4 - 5 mláďat.

rysyNajbežnejšie druhy medzi malými hlodavcami v Južnej Amerike.

Možné poškodenie poľnohospodárov: zničenie sadeníc na poľnohospodárskych plodinách, poškodenie zimných zásob, ktoré neboli podrobené tepelnému spracovaniu.

vzhľad: hlava je zaoblená, telo je kompaktné, chvost je 1/3 dĺžky tela, farba je bohatá na sivú farbu, uši sú malé, podložky na zadných nohách sú predĺžené.

nátierka: Európska časť Ruska, Sibír (západné, stredné regióny), preferuje lúky, riečne nivy, okraje, pahorkatiny, na nekultivovaných plochách zeleninových záhrad, pozemky.

jedlo: mladá tráva, kôra, výhonky, niekedy hmyz.

rozmnožovaniesexuálna zrelosť nastáva po dosiahnutí mesiaca / dvoch, vo vrhu 6 mláďat (niekedy 15), do roka až tri potomstvo.

rysy: žiť, zjednotené niekoľkými plodmi z jedného páru.

Možné poškodenie poľnohospodárov: hltanie na kôre, môže spôsobiť smrť mladých stromov, dosiahnutie zásob, a to nielen čiastočne zničiť, ale aj znížiť kvalitu uchovávania poškodenej zeleniny, čo môže viesť k vzniku nidus hniloby.

Úzke lebečné

vzhľad: telo je oveľa väčšie ako malá hlava, uši sú skryté v šedo-hnedej kožušine. Farebné svetlé inklúzie kožušiny od okrovej po tmavohnedú. Chvost je dlhý, dĺžka tela - do 125 mm.

nátierka: otvorené oblasti horských oblastí, alpské lúky, Kazachstan, centrálne Mongolsko, Bashkiria, južné oblasti Číny, západný región Ural, región Amur, región Tien Shan.

jedlo: ostrice, listnaté trávy, strukoviny, mladé výhonky, kôra mladých stromov.

rozmnožovanie: až päť vrhov s 5-7 mláďatami.

rysy: sú schopní hľadať potravu sami po dobu 10 dní života, pripravujúc sa na zimu, robiť hromadné zásoby.

Možné poškodenie poľnohospodárov: Vole môže zničiť polia s obilím pre vlastné zásoby, poškodiť záhrady.

Ploskocherepnaya

vzhľad: Uši dobre viditeľné, dlhé dlhé, chlpaté chvosty. Celková veľkosť - do 125 mm. Lebka je plochá, jej šírka je dvojnásobok výšky.

Interorbitálna oblasť je depresívna. Kožušina je dlhá, popolavá s hnedastým odtieňom. Bruško je ľahšie. Zadný monochromatický, žltkastý alebo biely.

nátierka: radšej sa usadí v pobrežnej zóne riek, v močariskách. Nachádza sa v Altaj, v Kazašskej vysočine, v Mongolsku.

jedlo: zelené časti bylinných, krovinatých rastlín.

rozmnožovanie: až tri vrhy ročne s 5-7 teľatami.

rysy: pohyblivý (môže skočiť prekonať až 50 cm v čase, súčasne stúpa o 40 cm nad úrovňou zeme), tvorí až 10 kg rezerv v diere, ktorá je umiestnená na skalnatom území, môže začať vyplniť medzery kameňmi, upevniť ich trusom.
Možné poškodenie poľnohospodárovVole môže zasahovať do zelených výhonkov, ak sú zimné zásoby vzácne.

Potom môžete vidieť brazílsku, tmavú, úzku lebku, plochú lebku a podzemné hrdlo na fotografii:

Spôsoby boja a ochrany

priemyselnom meradle na zemi s hlodavcami bojujúcimi:

  • strnisko po zbere úrody,
  • spracovanie pesticídov v oblastiach, t
  • pôdu a priľahlé pozemky.

V skladovacích priestoroch zásoby obilia, ovocie:

  • lapače, ultrazvukové jazvy, t
  • stav prirodzených nepriateľov (mačky, lasice).

  • túžba prilákať dravých vtákov hniezdiť v blízkosti poľnohospodárskej pôdy.

Voles, rovnako ako domáce myši, sú roztomilé tvory, ktoré môžu nielen výrazne kaziť zásoby potravín, ale aj byť nosiče nebezpečných, závažných infekcií.

Preto by sa pre poľnohospodárov mala úloha obmedzenia rastu počtu hlodavcov zahrnúť do kategórie povinných.

Loading...