Hospodárske zvieratá

Druh: Microtus gregalis Úzka kraniálna

Arvicolinaealebo hraboše (Lat. Arvicolinae alebo Lat. Microtinae) je podrodina hlodavcov z rodiny škrečkov. Zahŕňa hraboše, paličky, pastierky, lemmings a muškáty. Obývajú širokú škálu biotopov na severnej pologuli.

Sviečky sú malé myšovité hlodavce s telesnou dĺžkou 7-50 cm, chvost je vždy kratší ako telo - 2-15 cm, hmotnosť od 15 g do 4 kg. Navonok pripomínajú myši alebo potkany, ale vo väčšine prípadov sú od nich dobre odlíšené malým tlamy, krátkymi ušami a chvostom. Vrchná farba je zvyčajne monochromatická - sivá alebo hnedastá. Stóly vo väčšine druhov bez koreňov, neustále rastúce, menej často s koreňmi (vo väčšine vyhynutých), striedajú trojuholníkové slučky na svojom povrchu na žuvanie. Majú 16 zubov.

Slepí a kašmírsky voles sa prispôsobili podzemnému spôsobu života. Iné hrádze (muskrat, vodné potkany), ktoré sa vyznačujú väčšou telesnou veľkosťou, vedú polo-vodný životný štýl.

Podľa paleontológie sa formy bez koreňov objavujú v najmenej siedmich fylogenetických líniách: rodoch Lagurus, Eolagurus, Microtus s. lato, Arvicola, Neofiber, Dicrostonyxako aj bezzubých druhov v kmeni Lemmini a subtribe Myodina, vzťahy medzi nimi na fosílnom materiáli sú veľmi málo objasnené, aj keď molekulárne údaje umožňujú pravdepodobnosť nezávislej straty koreňov v najmenej troch riadkoch podstromu Myodina, V nekornyzubyh voles na dne obežnej dráhy a na vonkajšom povrchu dolnej čeľuste sú jasne viditeľné opuchy kostí tvorené domorodými alveolmi. Či existuje závislosť vývoja palatínovej kosti so zvýšením gypsodontizmu, nie je známe, pretože aj v modernej non-root ropuchy voles tvar zadného okraja palatínovej kosti je iný (Microtus, Alticola). Evolúcia tvrdého patra mimetických voles (Mimomys) študoval nedostatočne podrobne, ale je jasné, že typ tvrdého podnebia bezzubých foriem kmeňov bol vytvorený z mimomisného typu. Microtini a Lagurini [1] .

Obývajú sa kontinenty a mnohé ostrovy severnej pologule. Južná hranica prechádza cez severnú Afriku (Líbya), Stredný východ, severnú Indiu, juhozápadnú Čínu, Taiwan, Japonsko a veliteľské ostrovy, v Severnej Amerike je až do Guatemaly. V horách stúpajú na hornú hranicu vegetácie. Najväčšia druhová rozmanitosť a vysoké počty dosahujú v otvorenej krajine mierneho pásma. Často sa usadzujú vo veľkých kolóniách. Nadzemné časti rastlín prevládajú v potravinách, niektoré druhy skladujú krmivá. Aktívne počas celého roka, na zimu neprepínajte. Veľmi úrodná, prinášajúca rok od 1 do 7 vrstiev vo veľkosti (v priemere) 3-7 mláďat. U niektorých druhov (muškát, vole Microtus ochrogaster) muži sa tiež zúčastňujú na starostlivosti o potomstvo. Celé teplé obdobie roka sa rodí, časť druhu - av zime pod snehom. Tehotenstvo trvá 16-30 dní. Mladiství sa osamostatňujú 8 - 35 dní a čoskoro dosiahnu sexuálnu zrelosť. Vzhľadom na vysoký reprodukčný potenciál je počet hrabošov vystavený prudkému kolísaniu v priebehu roka. Priemerná dĺžka života v prírode od niekoľkých mesiacov do 1-2 rokov.

Voles sú tiež nútení utiecť z bielych severných nory, pretože sú ich hlavnými jedlami.

Podrodina sa skladá zo 7 kmeňov, 26 rodov a 143 druhov [2]:

  • podčeľaď Arvicolinae
    • kmeň Arvicolini
      • Tyčová voda vole ( Arvicola )
          • Vole vodný ( Arvicola amphibius ) (Arvicola terrestris)
          • Malý vodný vole ( Arvicola sapidus)
          • Arvicola scherman
      • Pohlavie Bedforda Volesa ( Proedromys)
        • Bedfordova vole ( Proedromys bedfordi)
        • Proedromys liangshanensis
      • Rod Yellow Pestrus ( Eolagurus )
        • Žltá Pestlet ( Eolagurus luteus )
        • Przhevalsky Pestlet ( Eolagurus przewalskii )
      • Rod Lemming Pestrus ( Lemmiscus)
        • Lemming Pestle ( Lemmiscus curtatus)
      • Rod Gray voles ( Microtus )
        • Bering vole ( Microtus abbreviatus)
        • Californian vole ( Microtus californicus)
        • Rocky Vole ( Microtus chrotorrhinus )
        • Dlhosrstý hrdlička ( Microtus longicaudus)
        • Mexický vole ( Microtus mexicanus)
        • Spievajúci vole ( Microtus miurus)
        • Richardson vole ( Microtus richardsoni)
        • Sempoaltenotel'sole Microtus umbrosus)
        • Žlto-lícna fazeta ( Microtus xanthognathus)
      • subgenus Microtus
        • Kukuričný pól ( Microtus agrestis )
        • Microtus anatolicus
        • Common Vole ( Microtus arvalis )
        • Cabrera vole ( Microtus cabrerae)
        • Microtus dogramacii
        • Gunter's Vole ( Microtus guentheri )
        • Microtus ilaeus
        • Iránsky vole ( Microtus irani)
        • Východoeurópske hraboš ( Microtus levis )
        • Microtus paradoxus
        • Kazvin vole ( Microtus qazvinensis)
        • Microtus schidlovskii
        • Common Vole ( Microtus socialis )
        • Transcaspian vole ( Microtus transcaspicus )
      • subgenus terricola
        • Bavorský vole ( Microtus bavaricus )
        • Microtus brachycercus
        • Dagestan vole ( Microtus daghestanicus)
        • Stredomorský vole ( Microtus duodecimcostatus)
        • Microtus liechtensteini
        • Iberský vole ( Microtus lusitanicus)
        • Bush vole ( Microtus majori)
        • Pole Fatio ( Multiplex multiplex)
        • Savi vole ( Microtus savii)
        • Podzemné Vole ( Microtus subterraneus )
        • Tatra Vole ( Microtus tatricus )
        • Thomasov hlas ( Microtus thomasi)
      • subgenus Mynomes
        • Ostrov Vole ( Microtus breweri)
        • Sivohnedý ( Microtus canicaudus)
        • Horský vole ( Microtus montanus)
        • Oregon vole ( Microtus oregoni)
        • Lúka vole ( Microtus pennsylvanicus )
        • Vole Townsend ( Microtus townsendii)
      • subgenus Alexandromys
        • Clark vole ( Microtus clarkei)
        • Evoron vole ( Microtus evoronensis)
        • Big Vole ( Microtus fortis)
        • Pole Djerba ( Microtus gerbei)
        • Taiwanský vole ( Microtus kikuchii)
        • Jazero Vole ( Microtus limnophilus)
        • Pole Maximovich ( Microtus maximowiczii)
        • Middendorf vole ( Microtus middendorffi)
        • Mongolský vole ( Microtus mongolicus)
        • Japonský žrebec ( Microtus montebelli)
        • Muis vole ( Microtus mujanensis)
        • Vole gazdiná ( Microtus oeconomus )
        • Sachalin vole ( Microtus sachalinensis)
      • subgenus Stenocranius
        • Úzkorozchodný vole ( Microtus gregalis)
      • subgenus Pitymys
        • Guatemalský vole ( Microtus guatemalensis)
        • Oakhakan vole ( Microtus oaxacensis)
        • Borovica poľná ( Microtus pinetorum)
        • Stredoamerický vole ( Kvasiater Microtus)
      • subgenus Pedomys
        • Žlto-žltooký Microtus ochrogaster)
      • subgenus Hyrcanicola
        • Shelkovnikov je vole ( Microtus schelkovnikovi)
      • Rod Snow vole ( Chionomys )
        • Gudaur vole ( Chionomys gud )
        • Sneh vole ( Chionomys nivalis )
        • Robertov hlas ( Chionomys roberti )
      • Rhode Steppe pestrushki ( Lagurus)
        • Stepná pestrushka ( Lagurus lagurus )
      • Rod afganský vole ( Blanfordimys)
        • Afganský vole ( Blanfordimys afghanus )
        • Buchara vole ( Blanfordimys bucharicus)
      • Rod Tibetský vole ( Volemys)
        • Sichuan vole ( Volemys millicens)
        • Masérova vole ( Volemys musseri)
    • kmeň Ondatrini
      • Rod pižmový ( ondatra )
        • Muskrat ( Odndra zibethicus )
    • kmeň Myodini
      • Rod Kashmir voles ( Hyperacrius )
        • Kašmír vole ( Hyperacrius fertilis)
        • Pandžáb vole ( Hyperacrius wynnei )
      • Rod Rock vole ( Alticola )
      • subgenus Alticola
        • Himalájsky vole ( Alticola roylei)
        • Biely orol bielohlavý ( Alticola albicauda)
        • Kašmír vole ( Alticola montosa)
        • Strieborný vole ( Alticola argentatus)
        • Tuva vole ( Alticola tuvinicus)
        • Olkhon vole ( Alticola olchonensis)
        • Khangai vole ( Alticola semicanus)
        • Gobi-Altai vole ( Alticola barakshin)
        • Stredoázijské vole ( Alticola stoliczkanus)
      • subgenus Platycranius
        • Plochý vole ( Alticola strelzowi)
      • subgenus Aschizomys
        • Big-Eared Vole ( Alticola macrotis)
        • Lemming vole ( Alticola lemminus )
      • Rod Woods voles ( Myodes )
        • Japonský červený vole ( Myodes andersoni)
        • California Red-headed Vole ( Myodes californicus)
        • Tien Šan vole ( Myodes centralis)
        • Gaperova vole ( Myodes gapperi)
        • Červený vole ( Myodes glareolus )
        • Myodes imaizumii
        • Myodes regulus
        • Myodes rex
        • Vole červeno-podporované ( Myodes rufocanus )
        • Red Vole ( Myodes rutilus )
        • Myodes shanseius
        • Shikotan vole ( Myodes sikotanensis ) [3]
        • Myodes smithii
      • Rod čínsky vole ( Eothenomys)
        • Eothenomys cachinus
        • Čínsky vole ( Eothenomys chinensis)
        • Južný čínsky vole ( Eothenomys custos)
        • Black-bellied vole ( Eothenomys melanogaster)
        • Eothenomys miletus
        • Yunnan vole ( Eothenomy olitor)
        • Yulongshan vole ( Eothenomys proditor)
        • Eothenomys wardi
      • Rod Drevo vole ( Arborimus)
          • Biela-cúval vole ( Arborimus albipes)
          • Červený strom vole ( Arborimus longicaudus)
          • Sonoma vole ( Arborimus pomo)
      • Rod Heather Voles ( Phenacomys)
        • Západný vres vole ( Phenacomys intermedius)
        • Východný vres vole ( Phenacomys ungava)
      • Rod Balkan voles ( Dinaromys)
        • Balkánsky vole ( Dinaromys bogdanovi)
    • kmeň Prometheomyini
      • Rod Prometheus voles ( Prometheomys )
        • Promethean vole ( Prometheomys schaposchnikowi )
    • kmeň Ellobiini
      • Prút Blind ( Ellobius )
        • Alai blindfly ( Ellobius alaicus)
        • Afganské skopové mäso ( Ellobius fuscocapillus)
        • Horský muška ( Ellobius lutescens)
        • Bežný slepý otec ( Ellobius talpinus )
        • Orientálna jalovica ( Ellobius tancrei)
    • kmeň Lemmini
      • Rod Marsh Lemmings ( Synaptomys) [4]
        • Lemovanie severných bažín ( Synaptomys borealis)
        • Southern Swamp Lemming ( Synaptomys cooperi)
      • Rod Real Lemmings ( Lemmus )
        • Amur Lemming ( Lemmus amurensis )
        • Nórske lemovanie ( Lemmus lemmus )
        • Sibírsky lemming ( Lemmus sibiricus )
        • Lemming žlto-bellied ( Lemmus trimucronatus)
        • Lemmus portenkoi
      • Rod Menší Lemmings ( Myopus )
        • Lemming v lese ( Myopus schisticolor )
    • kmeň Neofibrine
      • Rod Florida Muskrats ( Neofiber)
        • Florida Muskrat ( Neofiber alleni)
    • kmeň Dicrostonychini
      • Rhode Hoofed Lemmings ( Dicrostonyx )
        • Laurentian Lemming ( Dicrostonyx exsul) (Dicrostonyx groenlandicus exsul)
        • Grónsko Lemming ( Dicrostonyx groenlandicus)
        • Hudson Lemming ( Dicrostonyx hudsonius)
        • Victoria Lemming ( Dicrostonyx kilangmiutak) (Dicrostonyx groenlandicus kilangmiutak)
        • Lemming Nelson ( Dicrostonyx nelsoni) (Dicrostonyx groenlandicus nelsoni)
        • Olzhilvinsky Lemming ( Dicrostonyx nunatakensis)
        • Lemming Richardson ( Dicrostonyx richardsoni)
        • Lemming Bering ( Dicrostonyx rubricatus) (Dicrostonyx groenlandicus rubricatus)
        • Hoofed Lemming ( Dicrostonyx torquatus )
        • Analaskan Lemming ( Dicrostonyx unalascensis)
        • Lemming Vinogradov ( Dicrostonyx vinogradovi )
    • druh Mimomys
      • subgenus Mimomys
      • subgenus Pusillomimus
    • druh Pitymimomys
    • druh Borsodia
    • druh Allophaiomys
    • druh Prolagurus
  • Tribe Dicrostonychini
    • druh Predicrostonyx
      • vyhliadka Predicrostonyx hopkinsi
  • Kmeň Clethrionomyini
    • druh Altaiomys
      • vyhliadka Altaiomys ustkanicus

Mnohé póly - vážne škodcovia poľnohospodárskych plodín a prirodzené nosiče tularémie, leptospirózy a iných chorôb. Ako kožušinové suroviny sa používajú kože veľkých druhov (muškáty). Vzhľadom na vysoký počet a cyklické výkyvy v priebehu rokov majú populácie voľne žijúcich organizmov vážny vplyv na počet populácií predátorov, ako je napríklad sova snežná a rys ostrovid.

Mnohé vzácne druhy hraboša sú uvedené v Medzinárodnej červenej knihe, vrátane „kriticky ohrozených“ (Kriticky ohrozené):

ako „ohrozené“ (ohrozený):

ako „zraniteľné“ (zraniteľný):

ako „bytia v stave blízkom ohrozenému“ (Blízko ohrozené):

Pohľad: Microtus gregalis = úzky lebečný vole

Malý krátkosrstý hrdlo: dĺžka tela 10-13 cm, chvost 2-4 cm.

Farba od svetložltej alebo okrovej až hnedej. Charakterizované svetlými vlasmi na chrbte a bokoch, na zadnej strane hlavy je zvyčajne tmavý pruh. Spodná sivá. Prebýva na severovýchode európskej časti Ruska, na Uralu, na väčšine Sibíri, na dolnom toku Zeya, vo všetkých otvorených krajinách od tundry a vysokých hôr po stepi a polopúšte, vyhýba sa iba mokradiam. Otvory sú veľmi zložité, rozvetvené. Vďaka pretiahnutej lebke sa toto zviera môže pohybovať po veľmi úzkych priechodoch (priemer 1,5-2 cm), čo mu umožňuje šetriť energiu pri kopaní v zamrznutej zemi. V takých pohyboch nemôže byť ani sledovaný lasičkou, nieto ešte väčších predátorov.

Úzke kraniálne vole: správanie

Úzka kraniálna dutina, Microtus gregalis, je rozšírená v tundre a zónach lesov tundra od Bieleho mora po Beringov úžinu, ako aj v stepiach Kazachstanu, Západnej a Východnej Sibíri, Mongolska a Severovýchodnej Číny. Spôsob života úzkeho ramienka je zle študovaný. Je známe, že v tomto druhu sa nachádzajú kolónie, ktoré sú porovnané s rodinnými skupinami, ktorých štruktúra a priestorové usporiadanie sa líši podľa ročných období v závislosti od hustoty obyvateľstva a populačného populačného cyklu (Malkova, Palcheh, 2003).

Priestorová etologická štruktúra sídiel úzkeho ramienka bola študovaná v Yakutii na miestach označovania v rozsahu od 0,5 do 1,4 hektárov (Prokopiev, 1986). Do kategórie najviac sedavých jedincov v tomto druhu patria prezimované samice. Dospelí samci sa vyznačujú relatívne vysokou mobilitou. Veľkosť biotopov dospelých jedincov sa od jari do leta zvyšuje: u samcov je ich plocha v priemere 790 m2 a 1675 m2, v prípade žien - 380 m2 a 1150 m2. Od jesene do zimy sa plocha mužských biotopov znižuje zo 625 m2 na 425 m2, zatiaľ čo u žien zostáva takmer nezmenená - 360 m2 a 400 m2. Na jar sa preplniace lokality prezimovaných samíc čiastočne prekrývajú: každý jednotlivec tohto pohlavia využíva 21,4% plochy svojho pozemku spolu so 4-5 susedmi. V lete žijú najizolovanejšie dospelé samice, pričom individuálne využívajú 73% plochy svojich hniezdnych lokalít. Biotopy dospelých samcov na jar sa prekrývajú v oveľa väčšej miere ako u samíc. V lete sa miera prekrývania mužských lokalít znižuje a individuálne využívajú 87,9% plochy svojich lokalít. Biotop každého samca pokrýva hniezdiská viacerých samíc. V zime sa vytvára agregácia mladých jedincov, ktorí zaberajú výrazne sa prekrývajúce biotopy. Vo všeobecnosti je možné konštatovať, že v letnom období sú biotopy dospelých a odtlačkov prstov rozmiestnené pomerne rovnomerne v celej oblasti av jarných a zimných mesiacoch sa agregácie vytvárajú na mikro-staniciach s najlepšími podmienkami kŕmenia a ochrany.

Obr. 4.1.3.14. Schéma nory obsadené kolónií (rodinná skupina) z úzkych kľukových vole, Microtus gregalis, v tundre Yernikovo-kochkarnikovoy na území národného obvodu Yamalo-Nenetsky. Kríž označí staré hniezda (Palcheh a kol., 2003, v znení neskorších predpisov).

Autori štúdie uskutočnenej v rokoch 1999-2000. v západnej Sibíri (Palcheh a kol., 2003) sa predpokladá, že kolónie úzkyho lebky sú rodinné skupiny, ktoré zaberajú niekoľko prístreškov na rôzne účely (hniezda, nory, prístrešky atď.) prepojené sieťou trás na miesta kŕmenia , Plocha hniezdiacich kolónií v Omskej oblasti sa pohybovala od 20,2 do 41,6 m2 na jar a od 0,4 do 8,6 m2 na jeseň. Ich rozloha v Yamalo-Neneckej autonómnej oblasti bola 0,7-11,8 m2 (obr. 4.1.3.14).

Údaje o zložení rodinných skupín úzkeho rúna, povahe vnútropodnikových a medziskupinových vzťahov, načasovanie presídlenia mladých populácií nie sú k dispozícii.

Ploché cesto - Alticola strelzovi (Kastschenko) t

Plochý céder je malé zviera s pomerne dlhým, husto dospievajúcim chvostom. Dĺžka karosérie 110-125 mm, chvost 33-62 mm. Uši sú pomerne veľké, široké na základni, zaoblené, na konci chvosta úzky trs dlhých vlasov. Farba hornej časti tela je popolavo-šedá, s načervenalými jemnými vlnkami a viac či menej vyvinutými hnedastými tónmi. Bruško je sivasté. Chvost je biely alebo žltkastý, niekedy slabý dvojfarebný. Srsť je dosť dlhá a našuchorená.

Flat-craned Vole žije vo východnej Kazachstane, Altaj, v Tuva. Obýva rôzne horské pásy. Toto zviera sa drží na miestach s skalnými výchozmi, hromadami kameňov alebo kamennými doskami a ryhami.

Plochý céder sa živí zelenými časťami rôznych bylinných rastlín (striebristka, trávy) a polovice kríkov (palina). V lete a na jeseň zbierajú významné zásoby špeciálne sušeného sena, ktoré ho skrýva v trhlinách, výklenkoch a pod kameňmi.

Plochý-zvlnený fazuľa usporiada svoje otvory v dutinách medzi kameňmi a úzkymi trhlinami.

Je aktívny s prerušeniami počas dňa, s najväčšou aktivitou pozorovanou vo svetelných hodinách.

Plemená vranov plemena od apríla, samica prináša až tri vrhy za sezónu, v plodoch 7-11 mladých.

Plochý chrbát sa líši od sivej a lesnej srsti v sivom sivom zafarbení hornej časti tela, od šedých a dlhosrstých škrečkov - s dlhými vlasmi na chvoste, od strieborných, gobi-altajských a trans-bajkalských horských voles - s ťažkosťami a odlišnosťou v dlhšom chvoste.

Druhy a opis hrabošov

Vole myši patria k početným druhom hlodavcov rodu šedých vole.

Popis:

  • Dospelí dosahujú 10,5 cm,
  • Majú pomerne krátky chvost - 1/4 celého tela,
  • Zadná strana má tmavosivú farbu, boky sú o niečo svetlejšie, brucho je dokonca sivej farby,
  • Ocas je šedo-hnedý nad a sivobiely dole.

stanovište:

  • Žije v európskej časti Ruska,
  • Uprednostňuje listnaté lesy s bohatou vegetáciou.

Aké zdroje sa týkajú:

reprodukcie:

  • Až štyri tehotenstvá za rok
  • Narodili sa 4 až 6 myší.

Charakteristické vlastnosti:

  • Oči a uši sú menšie, na rozdiel od väčšiny členov rodu,
  • Samice majú len štyri bradavky,
  • Na zadných nohách, päť mäkkých vankúšikov,
  • Vo vybavenom norku veľa rôznych druhov ťahov.

Poškodenie:

  • S malým výnosom môžu žaluďy odísť bez významného množstva obvyklej stravy diviakov a medveďov,
  • V časoch s nízkym výnosom predstavujú veľkú hrozbu pre sklady obilia a zeleniny.

Brazílsky (Acodone)

Popis:

  1. Veľkosť tela 12 centimetrov,
  2. Sivá koža, biela alebo hnedá podsada,
  3. Dlhý chvost.

Žije v Južnej Amerike. Živí sa rastlinami, môže jesť a topy a korene.

reprodukcie:

  1. Prináša potomstvo dvakrát ročne,
  2. Narodili sa 4 až 5 myší.

Poškodenie:

  • Ničí plodiny na poľnohospodárskych t
  • To kazí zimné zásoby, ktoré neboli tepelne spracované.

Tmavé vole

Popis:

  • Okrúhla hlava,
  • Kompaktné telo,
  • Chvost je 1/3 celého tela,
  • Koža je bohatá na sivú farbu,
  • Malé uši s predĺženými vankúšikmi na zadných nohách.

stanovište:

  • Prebýva v európskej časti Ruska - v západných a stredných oblastiach Sibíri,
  • Preferuje lúky, riečne otvory, pahorkatiny, nekultivované pozemky a poľnohospodársku pôdu.

Aké zdroje sa týkajú:

  • Mladá tráva
  • Cora,
  • výhony
  • Zriedkavo hmyz.

reprodukcie:

  • Dosahuje pohlavnú zrelosť vo veku 1-2 mesiacov,
  • Prinesie tri potomstvo ročne,

  • Narodilo sa šesť myší, príležitostne 15.

Poškodenie:

  • Kôra je ohlodaná, v dôsledku čoho mladé stromy umierajú,
  • Zničiť zásoby v sklade.

Ako bojovať?

Kontrola hlodavcov v priemyselnom meradle:

  • Vypaľovanie po zbere, t
  • Spracovateľské oblasti s pesticídmi, t
  • Hrabanie pôdy a pozemkov v blízkosti poľa.

Repeller:

Skladujte obilie, ovocie v sklade s použitím:

  • pasce,
  • Ultrazvukové odpudzovače,
  • Prírodní nepriatelia hlodavcov - mačky, lasice.

Voles majú dosť roztomilý vzhľad, ale to neznamená, že sú úplne neškodné. Okrem poškodenia zásobovania potravinami nesú nebezpečné, závažné infekcie. Poľnohospodári, aby zachovali úrodu, musia zabrániť nárastu populácie hlodavcov a viesť s nimi aktívny boj.

Loading...