Zeleninová záhrada

O živote šejkov

Pri stretnutí so šialencom ju drvivá väčšina berie za obyčajnú myš. Vzhľadom k tomu, že majú rovnakú farbu kožušiny a dlhý chvost. Napriek tomu majú rozdiely: na tvári šnúry je predĺžená proboscis. Myš a šejk nie sú blízki príbuzní, pretože myš patrí do rodiny hlodavcov a šejka patrí do triedy hmyzožravcov.

piskor:

Opis druhu

Toto zviera má malú veľkosť, preto je zaradené medzi najmenších dravcov na Zemi. Má dosť agresívny charakter, preto ho nazývali "malým diablom". Celkovo je tu asi 300 druhov tohto zvieraťa, pozostávajúcich z dvoch rodín:

  • Biele zuby - biele zuby,
  • Shrews sú tmavo sfarbené zuby.

Najbežnejšie typy sú:

  • Maličký šejk
  • Pygmy polydent,
  • Vodný skúter.

Ich lokalita je pomerne rôznorodá:

Kde býva?

Shrews sú rozhodne pozemné zvieratá. Zvyčajne sa vyrovná:

  • V lesoch s bohatou vegetáciou,
  • V záhradách, pretože tam je hojnosť minuloročných listov,
  • V štrbinách alebo dutinách zhnitých stromov.

Shrew má aktívny tráviaci proces. Aby sa udržala požadovaná telesná teplota a doplnila energia, stačí ju neustále jesť. Niekedy množstvo jedla, ktoré konzumuje za deň, prevyšuje vlastnú hmotnosť.

Diéta je určená sezónou:

  • V teplej sezóne Shrews sa živia rôznymi druhmi hmyzu: medveďmi, červami, slimákmi, húsenicami, drevenými vši. So silným pocitom hladu sú schopní napadnúť drobných hlodavcov. Vodné druhy jedia malé ryby a žaby,
  • V zime sú dosť ťažké. Zvieratá musia rozbiť zem pod snehom, dostať sa k hmyzu, tiež sa živia semenami rastlín. Kvôli nedostatku potravy v zime zomrie mnoho šiat.

Výhody a poškodenie švihu na mieste

Zvieratá sú veľmi užitočné:

  • S ich nosom-proboscis, oni uvoľnia pôdu v záhradách a záhradných lôžok, saturácia je s kyslíkom,
  • Zničte veľké množstvo parazitov hmyzu a ich lariev.

Popri výhodách spôsobujú škody:

  • Ak chcete chytiť hmyz, zviera môže hrýzť koreňmi stromov a rastlín, poškodiť koreňový systém sadeníc a kvetov,
  • Po dva dni premieňa kvetinový trávnik na vykopané pole s hrboľami a jamami.

Príčiny

Existuje niekoľko dôvodov výskytu zvierat na pozemku:

  • Voľná, dobre oplodnená, vlhká pôda,
  • Široká škála potravín: larvy, červy, hmyz,
  • Prítomnosť neďalekých rôznych nádrží.

Pre obyčajných záhradkárov je dosť ťažké stretnúť sa so šialencom, pretože je nočný. Ale aj po tom, čo to vidíme, sa dá ľahko zamieňať s bežnou myšou.

Ale na rozdiel od myší, šejka ničí škodlivý hmyz a ich larvy.

Napriek tomu by ste ju nemali snažiť chytiť, pretože jej uhryznutie je dosť bolestivé.

Odkiaľ toto meno pochádza

Ak prídete na to, prečo bol tento šejk pomenovaný tak, že keď ho študovala, objaví sa skutočnosť, že zviera nie je veľmi vhodné na kopanie dier v zemi. S najväčšou pravdepodobnosťou sa názov objavil kvôli mierne pretiahnutému papule, ktorý sa podobá proboscis. Používa ho na hľadanie potravy, vyhrabáva a uvoľňuje vrchnú vrstvu pôdy, rozbíja listy a hľadá potravu pre hmyz.

Čo jesť

Shrew žerie všetky druhy chýb, má rada škeble, húsenice a červy, larvy, drevené vši a dokonca aj pavúky. Za jeden deň môžete jesť také množstvo jedla, ktoré je niekoľkonásobok jeho vlastnej telesnej hmotnosti.

Jedlo v tele zvieraťa sa trávi veľmi rýchlo aktívnym teplom. Tukové rezervy v tele nie sú oneskorené, takže je celý rok bdelý. Aktívny metabolizmus v jej tele si vyžaduje, aby bolo neustále hľadané celé nové jedlo takmer celý deň, s výnimkou krátkej prestávky na odpočinok.

V zimnej sezóne, pod prikrývkou snehu, hľadá potravu pre seba, v neprítomnosti zvyčajného jedla, ktorý jej z jesene odchádza.

Keďže zviera nemá ostrý zrak, pri hľadaní potravy sa zameriava viac na jeho hmat a vôňu av noci je odkazom echolokácia.

Shrew žije v nory, ale niekedy môže využiť obydlia, ktoré zanechali iní hlodavci. Pozemok majetkov šejka je rozsiahly, každý deň vyzerá okolo 70 metrov pri hľadaní koristi, niekedy robí zastávky na odpočinok v jednom z útulkov. Potom opäť pokračuje vyhľadávanie hmyzu alebo iných živých tvorov.

Každý jednotlivec má jasnú hranicu majetkov, ak je náhle iný, na území jedného šejka je nevyhnutný divoký boj. V dôsledku toho môže jeden zo súperov zomrieť. Pre zvieratá hrá rozhodujúcu úlohu hlad, a tak tvrdo obhajujú právo obsadiť územie a loviť ho.

Aj v súťaži o jedlo môže bojovať s myšami a dokonca jaštericami.

Životnosť šejkru je veľmi krátka: iba 1-1,5 roka, za predpokladu, že prežila zimné obdobie.

Samotná šejka môže tiež slúžiť ako ľahká korisť pre predátorov. Týmito kvalitami je zachránená ako rýchla reakcia a obratnosť. Metóda ochrany je tiež uvoľnenie špecifického zápachu, ktorý na svojom tele vylučujú pižmové žľazy. Ale nie všetci lovci sú týmto zápachom odpudzovaní, dravé vtáky, bociany a vretene opovrhujú šelmou. Líšky, divoké mačky a niektorí iní predátori nemôžu tento pach stáť.

Vážení návštevníci, uložte tento článok do sociálnych sietí. Publikujeme veľmi užitočné články, ktoré vám pomôžu vo vašom podnikaní. Zdieľajte to! Click!

Ako sa chovajú štepy

Po zime sa zvieratá veľmi intenzívne množia. Tehotenstvo samičky trvá približne dva až tri týždne, chová sa v priemere päť mláďat. V mieste ukrytom pred zvedavými očami, medzi koreňmi stromov alebo humusmi, samica šejka robí hniezdo pre deti. Tam strávia prvé týždne svojho života.

Majúc o niečo silnejší, začínajú opustiť hniezdo, ale nie ďaleko, kým ich matka neučí, aby si sami našli jedlo. Po troch týždňoch konečne mladíci opustia dom a rozptýlia sa po celom území. V tomto okamihu sú stále veľmi malé, s hmotnosťou iba 5-6 g, a na jeseň získajú až 10 g. Preto existujú rôzne okolnosti, podľa ktorých mladšia generácia šiat nebude žiť v zime.

Počas krátkeho života má žena čas priniesť viac ako jednu generáciu (pre letné obdobie dosahuje dve alebo tri). Na jeseň začína proces obnovy: počet mladých generácií šiat dosahuje svoje maximum (asi 40 jedincov na 1 hektár) a staré zvieratá, ktoré prežili zimu, začínajú umierať. Život ženy je o 1 mesiac dlhší ako u samca.

Stará generácia je teda nahradená novými mladými šúnmi. Ich cieľom je žiť do zimy, bezpečne stráviť zimu a na jar dať nové potomstvo a potom zomrieť. Toto je životný cyklus.

Zažili ste niekedy neznesiteľnú bolesť kĺbov? A viete z prvej ruky, čo to je:

  • neschopnosť ľahko a pohodlne sa pohybovať,
  • nepohodlie, keď idete hore a dole po schodoch
  • nepríjemná kríza, trhlina nie je v úmysle,
  • bolesť počas alebo po cvičení,
  • zápal kĺbov a opuch,
  • neprimeraná a niekedy neznesiteľná boľavá bolesť v kĺboch.

A teraz odpovedzte na otázku: vyhovuje vám to? Je možné znášať túto bolesť? A koľko peňazí ste už „unikli“ do neefektívnej liečby? To je pravda - je čas sa s tým zastaviť! Súhlasíte? Preto sme sa rozhodli vydať exkluzívny rozhovor s profesorom Dikulom, v ktorom odhalil tajomstvo, ako sa zbaviť bolesti kĺbov, artritídy a artrózy.

To je tiež zaujímavé!

Zviera, ktoré má úžasnú vonkajšiu podobnosť s poľnou myšou, nepatrí vlastne do tej istej triedy ako on. Puzdro je cicavec stavovca a myš je hlodavec. Áno, a po bližšom skúmaní je jasne vidieť, že tvar tlamy je odlišný: v záreze sa predná časť dostáva do výrazného nosa v tvare trupu. Farba srsti a dĺžka chvosta je takmer identická.

Oblasť biotopov

Je ťažké tomu uveriť, ale tieto malé tvory sú predátormi. Najmenší na Zemi. Muž dokonca nazval šejk „diabolský“, jej charakter je veľmi agresívny a nepriateľský. Veľká šupka-ucho rodina sa skladá z 300 druhov, ale sú rozdelené do Dve hlavné kategórie (podrodiny):

Názov je určený farbou veľkých predných rezákov. V prvej skupine sú biele, v druhej - hnedé. Medzi najpočetnejšie patria:

  • Vodná clona
  • Tiny šejk,
  • Giant shrew,
  • Polydentary trpaslík.

Žiaci žijú takmer na celej planéte. Na Zemi nie sú len na dvoch miestach:

  • Arktický kruh (ktorý je veľmi podmienečný, pretože je veľmi zriedkavý, ale niektorí jedinci sa môžu stretnúť).
  • Austrália (ktorá v zásade nie je veľmi jasná, pretože existujú vynikajúce podmienky na prežitie zvieraťa).

"Ruské" ženy - ženy majú dve desiatky druhov. Najčastejšie sa jedná o šejka. Toto je malé stvorenie (3-18 cm). Má tmavú kožušinu s krátkym a hrubým vlasom, ostrými zubami, predĺženým proboscis na podlhovastom papuli. Proboscis je potrebné, aby zviera hľadalo potravu, uvoľnilo ich, vykopalo pôdu. V šejkri sú špeciálne žľazy, ktoré vyžarujú pižmo (substancia so silným zápachom), s ktorou hlodavce vystrašujú nepriateľov.

Vzhľadom na podzemnú existenciu má zlý zrak, ale dobre vyvinuté iné zmysly: vôňa a dotyk. Zviera nespadá do zimného spánku, je aktívne po celý rok. V lete sa živí tým, čo nájde na povrchu zeme av lese, v zime beží pod snehom, vykopáva larvy a hmyz v pôde. Plemená 1-2 krát ročne, vo vrhu 1-10 mláďat. Žije 12-8 mesiacov.

Územné hranice

Shrew tvorovia sú pozemné. Dokonca aj kutora, ktorá sa nazýva voda, žije v pobrežných dierach. Zvyšok rád usadiť v hustom lese často, záhrady, kde je vždy veľa mäkkých vlaňajších listov.

Nezávisle bývajú obydlia vykopané veľmi zriedka, radšej obývajú domy iných ľudí. Zvieratá milujú najmä zhnité kmene stromov, kde je takmer vždy útulná dutina alebo štrbina. Zriedkavo sa objavujú na povrchu počas dňa, preferujú súmrak a nočný životný štýl.

Zviera jednoznačne vymedzuje svoje územné hranice (poľovnícke revíry). V pohraničných oblastiach môže spolu žiť niekoľko šiat, nie je však možné prelomiť neviditeľnú bariéru. Množstvo potravy je pre zviera veľmi dôležité a nemá v úmysle zdieľať svoje rezervy s kýmkoľvek. V prípade porušenia hraníc "nepriateľa" čaká divoký odpor, až do smrti jednej zo strán. A boj nebude len s príbuzným, ale aj s myšami, jaštericami atď. Múdre zviera nevyhladí na svojom mieste všetok hmyz. Po požití určitého množstva sa šejka presunie na iné miesto, aby tento doplnil svoje populácie.

Kde sa nachádza?

Väčšinou sa vyskytujú v USA, Kanade, celej Južnej Amerike. V Rusku môžete nájsť viac ako 20 druhov týchto hrabavých zvierat.

Shrew sa snaží samostatne vybrať pre bývanie ready-made miesta, ktoré budú spĺňať jeho požiadavky. Hniezdo by malo byť suché, a tiež vytvoriť určitú ochranu pred veľkými predátormi.

Vzhľadom k tomu, že hlodavec je pozemné zviera, snaží sa usadiť vo vzdialenosti rezervoárov, preferujúc husté lesy a záhrady. Listnatý les sa pre ne stáva najpriaznivejším stavom, pretože v tomto mieste je vždy odtieň, vlhkosť je zachovaná. Preto je tu vždy dosť jedla, pretože štepy vždy hľadajú malý hmyz a ich larvy.

V lesoch a na lúkach takmer po celú dobu voľná pôda, kde sa hlodavce tiež často skrývajú. Zvyčajne používajú podzemné tunely, ktoré boli vykopané skôr. Šachty sa dobre vyrovnávajú s tvorbou tunelov, ale to si vyžaduje výdavky veľkého množstva energie. Preto používanie cudzích nory značne zjednodušuje ich životy.

Mäkká a voľná pôda je najvhodnejšia na vytvorenie domu, pretože je ľahšie sa pohybovať. Okrem toho je v tejto pôde mnoho rôznych druhov hmyzu, ktoré sa kŕmia.

Ak títo hlodavci potrebujú vykopať dieru, potom ich nerobia hlboko, šetria si vlastnú energiu. Nory vykopané krtkami sú najlepšie pre život. Avšak, keď sú v ich vlastníctve, vždy existuje riziko, že sa chytia móla.

Aby sme sa nestali potravou krtkov, môže si šejka vybrať iné miesto na život. Pre nich sa môže stať domovom suchá dutina, zhnitý strom s malými dierkami, štrbina v zemi alebo tvrdšia skála. Suché stromy sú vhodné, pretože je vhodné skrývať sa pred veľkými predátormi (divými mačkami, líškami) na tomto mieste a tiež vychovávať mladých potomkov. Posádky nesmú opustiť jedno miesto dostatočne dlho, ak je dostatok potravy pre seba a mladých. Keďže sa chovajú dvakrát ročne, aby kŕmili všetky potomstvo, musíte neustále hľadať jedlo.

V lese je vždy plný hmyzu, ktorý možno jesť. Bezpečnejšie životné podmienky však zostávajú blízko k ľuďom. Na farmách, v blízkosti záhrad, sa pôda vždy pestuje a hnojí na pestovanie plodín. Práve tu sa na jar objavuje mnoho rôznych druhov hmyzu. Po usadení sa v blízkosti farmy sa šejka môže chrániť a potomstvo pred útokom dravcov, ako aj uľahčiť hľadanie potravy.

Vo dne môžete vidieť, že na povrchu nie je dosť často, pretože môžu loviť aj v podzemných chodbách. V noci je vždy viac hmyzu, takže šiat opúšťajú svoje prístrešky hlavne v tejto dennej dobe.

Hlavným dôvodom pre premiestnenie šejka na nové miesta je nedostatok potravy, ako aj zasahovanie spoluobčanov na cudzie územie. Vzhľadom k tomu, výživa je najdôležitejšia vec v prežitie, hľadanie potravy často vedie hlodavce do cudzie majetku. To môže spôsobiť boj. Najčastejšie, ako výsledok boja, zostáva jedno zviera. Ak sa mu podarí opustiť územie, čoskoro bude hľadať vhodné podmienky pre potraviny a plodenie. Žiaci často bránia svoje územie pred väčšími myšami, jaštericami a inými zvieratami.

Video "Popis šejka"

Z videozáznamu sa dozviete veľa zaujímavých vecí o šejkovi.

Keďže poľnohospodári sa často stretávajú s hlodavcami na svojich parcelách, majú logickú otázku: čo jedie šejka? Po prvé, takéto obavy sú spôsobené skutočnosťou, že úroda môže trpieť a mala by byť chránená osobitnými opatreniami.

Čo teda robí šejk? V ten deň, šejk musí jesť toľko, koľko váži. Keďže aktívna práca tráviaceho systému hlodavcov spôsobuje, že produkuje veľa jedla, loví takmer celý deň, odpočíva len niekoľko hodín.

Tieto zvieratá sa živia rôznymi druhmi hmyzu, ktoré sa nachádzajú v podzemí a na povrchu: Môžu chrobáky, chrobáky, muchy, sviečky, kobylky, kobylky a iné. Väčšina diéty sa skladá aj z dážďoviek, ktoré musia predátori dostať do svojich komplexných systémov podzemných chodieb.

Počas vysokej vlhkosti môžete ísť na povrch, keď sa snažia dostať von z pôdy. Tiež slimáci, slimáky, húsenice, dreviny, Medvedka, malé poľné myši, malé ryby, ktoré sa vyskytujú v nádržiach, pulóvoch a dokonca žabách sa jedia.

Často sa vyskytujú situácie, keď hlodavce zjedli svojich spolubojovníkov, pretože sa vyhýbajú mršine. Dokonca taká potrava, ktorá sa konzumuje, nepoškodzuje tráviaci systém zvieraťa, ale významne doplní rovnováhu bielkovín a sacharidov v tele.

habitat

Čo priťahuje pozornosť tohto zvieraťa, takže je veľmi malá. Na tomto základe sa zvyčajne pripisujú najmenším predátorom na planéte, Ľudia, ktorí sa často stretávajú so šialencami, sú známi svojou agresívnou povahou, čo vysvetľuje ich prezývku „malý diabol“. Celý rod šejkov zahŕňa približne 300 druhov, ktoré môžu byť zastúpené vo forme dvoch rodín:

  • biely chlieb (s bielymi zubami),
  • (s tmavými zubami).

Medzi najbežnejšími členmi rodiny patria tieto typy:

  • maličký šejk,
  • trpasličí polyskala,
  • chladič vody atď.

Tieto miniatúrne zvieratá môžete prakticky stretnúť kdekoľvek na svetepretože sa cítia skvele v oblastiach s rôznym podnebím.

Ich lokalita je veľmi rôznorodá: žiaci žijú v Južnej Amerike, Kolumbii, USA, Rusku. Nemôžete ich nájsť okrem polárnych oblastí a Austrálie.

V našej krajine je táto rodina zastúpená 20 druhmi. Najbežnejším z nich je šejk. Zviera má veľmi malé telo, ktoré môže mať dĺžku až 3 až 18 cm.

charakteristiky

Srsť šejka je hrubá a krátka a má hnedú farbu. Zuby sú ostré, papuľa je podlhovastá, ktorá je zdobená mobilnou sondou. Tá je nevyhnutná pre ňu, aby hľadala potravu: je pre nich veľmi ľahké uvoľniť a vykopať zem. Zo strán sú špeciálne pretrvávajúce zápachové žľazypotrebné na ochranu pred nepriateľmi.

Shrews majú horlivý čuch a vôňu, ale tak dobre to nevidia. Zostávajú aktívni počas celého roka: s príchodom jari začínajú preležať listy, hľadajú potravu pre seba a s nástupom zimného chladu hľadajú aj potravu pod snehovou pokrývkou. Samice porodia potomstvo raz alebo dvakrát ročne, v rovnakom čase sa narodí 1 až 10 detí. Najčastejšie sa chovajú v teplej sezóne - na jar av lete. Shrews žiť krátky čas - nie viac ako 18 mesiacov.

Jedlá v rôznych obdobiach roka

Jesť Shrews dosť rôznorodé, Všetko záleží na tom, v akom ročnom období dostane jedlo pre seba.

  • Na jar av lete je to hlavne hmyz: medveď, červy, slimáky, húsenice a dreviny. Ak sa zviera dlho nejedlo, môže sa správať ako predátor a snažiť sa chytiť malé hlodavce - myši. Vodné šrámy jedia malé ryby a žaby,
  • V zime, nie je tak ľahké získať krmivo pre shrews. Nahá pôda už neobsahuje toľko jedla ako v lete. Musia zlomiť snehovú pokrývku, aby sa dostali do pôdy a hľadali v nej hmyz. Tiež môžu žrať a jesť semená. Vzhľadom k tomu, že v zime je veľmi málo jedla, iba najodolnejší a najaktívnejší žijú až do jari.

diéta

Trávenie v šachtách funguje rýchlo. To ju núti hľadať potravu po celú dobu, s krátkymi prestávkami v spánku a odpočinku. Obžerstvo zvieraťa je tiež vysvetlené skutočnosťou, že potrebuje udržiavať normálnu tepelnú teplotu a mať energetickú rezervu (šejk teplokrvný a extrémne mobilný). Bez jedla bude zviera žiť veľmi krátko: v zime 8 hodín, v lete 2-3.

Krmenie hlodavcov závisí od ročného obdobia:

V lete to bude hmyz (červy, medveď, húsenice, slimáci, mach). S nedostatkom jedla alebo silným hladom sa instinkty predátora prebúdzajú v šejfe a potom útočia na myši alebo jašterice. Zástupcovia vodných druhov lovia ryby a žaby.

V zime je zviera oveľa ťažšie. Mrazené pôdy je ťažké hľadať pri hľadaní lariev, takže musíte prejsť na rastlinné potraviny (semená, semená smrekových kužeľov).

V chladnom, krutom prirodzenom výbere sa odohráva, nie všetci prežijú na jar.

záver

Shrews sú známe len špecialistom, ale obyčajní záhradníci sú s nimi takmer neznáme, pretože je takmer nemožné vidieť tieto zvieratá počas dňa. Mnohí ani nevedia o existencii šejka: ak sa dostane do ich cesty, potom oni môže ľahko vziať pre bežnú myš, A to je pochopiteľné, keďže medzi nimi existuje mnoho podobností. Stále je však možné rozlišovať šejku prítomnosťou nosa-proboscis.

A aj keď sa stretnete s týmto stvorením na svojich stránkach, nesnažte sa ho prenasledovať. Toto je veľmi užitočná tvorba, ktorá pomôže udržať poriadok na vašom území. Toto zviera sa takmer nepretržite zaoberá hľadaním potravy, vyhľadávaním rôznych škodlivých hmyzov a lariev v zemi, čím robí jednu z najťažších úloh pre vás.

Vonkajšie znaky a biotopy

V našej krajine sa rozšíril spoločný šejk, multi-zuby-baby a šejk. Podľa vonkajších znakov sa podobajú molu alebo mraveneka.

Ako to vyzerá:

  1. Hmotnosť obrovského polydentulu je 100 g a jeho dĺžka tela dosahuje 18 cm.
  2. Vo všeobecnosti tieto zvieratá vážia v priemere 2 g s dĺžkou tela 4 cm.
  3. Majú predĺženú papuľu, zamatovú srsť, malé oči a uši.

Pri hľadaní hniezd je potrebné venovať pozornosť veľkosti norky. Môžu byť zamenené s obydliami poľných myší. Veľké červy sú veľké. Ak si všimnete, že niekto pohryzol korene rastlín alebo koreňov, potom by sa mala šejka vyhľadať inde. Živí sa hmyzom a nedotýka sa záhradných plodín, poškodzuje ich iba pri kopaní pôdy.

Tam, kde žije, mokrá pôda a nížina. Môžu obsadzovať opustené myši alebo mólové diery, ale väčšinou ich robia pre seba a zahrieva sa suchou trávou. Radi sa schovávajú v hnijúcich kmeňoch padlých stromov, v pne a len zriedka vstupujú do záhradných budov.

Lov na jednom mieste, niekoľko desiatok metrov štvorcových, väčšinou v noci. Môžu ho nechať pár dní a potom sa vrátiť. V priebehu niekoľkých dní sa populácia hmyzu na ňom obnoví a šejka sa vydá na lov.

Poškodenie záhradných plodín

Toto zviera je všežravé a veľmi nenávistné, na jeden deň konzumuje niekoľkokrát väčší objem hmyzu ako vlastný. Rád jedí chrobáky, húsenice, červy. Bez jedla môže žiť maximálne 11 hodín - v lete a 3 hodiny - v zime.

V istom zmysle, šejka, potraviny, pre ktoré je v prvom rade, čistí oblasť pred škodcami, ale tiež zabíja prospešné pôdy obyvateľov, ako sú dážďovky.

Ich dlhé proboscis ponáhľa do zeme a poškodzuje korene paradajok, mrkvy a papriky. Semená, znovu zasadené, môžu byť prenesené z hľuzy zeme na iné miesto.

Keď zistíte, že prvý šejk musí okamžite prijať opatrenia na vyhladenie.

Na otázku: ako sa vysporiadať so záhrabou v záhrade, ak jedna žena porodí 14 mláďat, záhradníci dávajú nejednoznačnú odpoveď. Jej potomstvo vo veku dvoch mesiacov hľadá potravu a spôsobuje nenapraviteľné škody na plodinách. Potom rastliny umrú a dej sa stáva plešatý.

Repelátory: mechanické, elektrické

Shrew môže vystrašiť plast alebo cín gramofón, ale skôr oboje naraz. Mechanické repeléry sa predávajú v záhradných predajniach. Sú umiestnené po celom mieste, tým viac. Účinnosť zariadenia závisí od správnej inštalácie. Oni sú pochovaní v pôde na pol metra, aby sa zabránilo kamene a priekopy, ktoré bránia šíreniu vibrácií. Keď vietor fúka, zariadenia začnú pracovať a prenášať zvuk na zem. Žiaci nemôžu žiť v hlučných oblastiach a choď.

Elektronické odpudzovače prenášajú nízkofrekvenčný šum (400 Hz) do 20 metrov. Tieto zariadenia pracujú efektívnejšie ako mechanické inštalácie. Všetky zvieratá - šelmy, myši, krtkovia, hadi, okamžite reagujú na zvuk a opustia dachu.

Aké sú prínosy a škody pre človeka?

V skutočnosti zvieratá majú veľa užitočnej životnosti. Nosný kufor je vynikajúci rozparovač pôdy. Zem je nasýtená kyslíkom a šejka ju ušetrí od škodlivého hmyzu spolu s larvami. Pravý zvyk kopania zeme nebude páčiť majiteľom krásnej dekorácie trávnika.

Zvieratá ničia nielen škodcov nielen v pôde, ale aj na miestach ich prístreškov: pod snehovou pokrývkou, kamene, v nory a štrbinách.

Shrew roztomilé a roztomilé zviera, ale to chlpaté stvorenie by sa nemal snažiť chytiť s holými rukami. Obrana, zviera bude uhryznúť, a to je veľmi nepríjemné a bolestivé.

Ľudové metódy

V blízkosti vchodu do jamy sa vkladajú domáce lapače. Zariadenie má dve dvere, ktoré pracujú len v jednom smere. Zviera beží do potrubia, ale nemôže sa z neho dostať.

Používa sa pasta na myši vo forme obvyklej diéty (červy, slimáky, hmyz). Veľa pozitívnych posudkov získalo lapač mravcov SuperCat Vole Trap, ktorý sa používa pre lovecké štepy.

Populárne ľudové spôsoby:

  1. Okolo minkov ležať na rybích orámoch, ktoré vyblednú a šíria zákerný zápach, ktorý vystraší šiat.
  2. Na zničenie zvieraťa orať pôdu do hĺbky 0,7 m.
  3. V norke zaspať vaječná škrupina.
  4. Pred vstupom do vyhoreného ohniska.
  5. V blízkosti hniezda je vstavaná trojlitrová nádoba, takže hrdlo je v jednej rovine so zemou.
  6. V norke nalial vodu, naftu, benzín. Horľavé látky sa používajú opatrne.
  7. V rohoch lôžok sa vpustí handra navlhčená naftalénom, terpentínom alebo petrolejom.

Mačky chytajú šnúry, ale nejedia, pretože škodcovia plesňové žľazy vylučujú nepríjemný zápach.

Shrews nemá rád vonia niektoré rastliny. Na chate môžete pestovať palinu, cesnak a spurge. Nechtík vôňa pomáha zbaviť sa mnohých škodcov záhradnícke plodiny, sú zasadené na okrajoch lôžok, a tiež rozptýliť rozdrvené rastliny pred jesenné kopanie pozemku.

Čoskoro na jar, po obvode lôžok, v blízkosti skleníkov a stromov, sú čierne fazule zasiate v intervale 15 cm.V takom obmedzenom priestore, škodca nezostane dlho.

Špecifický zápach uvoľňuje konope v procese hnilobenia. Ležela v norke a odišla na dva roky.

Toxické chemikálie: Klady a zápory

V biotope a pred vchodom do hniezd ležia chemikálie: "Luskáčik", "Rat Death", "Hunter Antigryzun", "Inta-Vir", "Antikrot".

Dymové nádoby "Ekar", "Creatol", "Pomethanol" sa považujú za účinné. V blízkosti ovocných kríkov a rastlinných plodín, ktoré sa jedia, sa používajú opatrne.

Pred prijatím rozhodnutia o používaní chemikálií musíte posúdiť riziko pre domácnosti. Naozaj, v boji proti škodcom môže trpieť deti a domáce zvieratá.

Preventívne opatrenia

Po vyhostení alebo zničení šejka je potrebné prijať preventívne opatrenia. Pre tento účel sú inštalované domáce repelenty a miesto je kontrolované na prítomnosť hnijúcich pňov a nebrúsených kmeňov.

Akustické zariadenia:

  1. Sklenené fľaše sú uložené v pôde pod uhlom 45 stupňov. Vo veternom počasí, robia nepríjemné rachot pre zvieratá.
  2. Pinwheel z plastových fliaš oblečený v kusoch výstuže, kopal do zeme po celom mieste. Prenášajú hluk a odvracajú všetkých hlodavcov.

Plochu môžete oplotiť listami bridlice alebo železa. Odpadajú do hĺbky pol metra.

Pozrite si video: - Šejk pro endomorfy (August 2019).